Liderii PSD din țară se reunesc luni într-o ședință a Comitetului Executiv al partidului, unde agenda discuțiilor include și soarta coaliției de guvernare, în contextul în care, partenerii de la ALDE negociază cu Pro România pentru formarea unei noi alianțe politice.

În ultimele zile, liderul PSD Viorica Dăncilă a discutat cu președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu despre coaliția de guvernare.

Oficial, membrii ALDE s-au arătat nemulțumiți de rectificarea bugetară făcută de PSD, și anume realocarea unor sume de la ministere considerate prioritare (Educație, Sănătate și Transporturi) și tăierea investițiilor. După ședința de Guvern de joi, unde a fost prezentat proiectul rectificării, vicepreședintele ALDE Varujan Vosganian a transmis că partidul său așteaptă discuțiile din coaliție pentru a vedea ce fel de măsuri a identificat ministrul de finanţe Eugen Teodorovici pentru rezolvarea situaţiei.

Proiectul rectificării bugetare este pe ordinea de zi de luni a ședinței Executivului, pentru adoptare. Potrivit unor surse citate de Mediafax, ședința Comitetului Executiv PSD este programată să înceapă de la ora 17.00, după ședința de la Palatul Victoria.

De asemenea, Viorica Dăncilă și Călin Popescu Tăriceanu au vorbit despre posibilitatea unei restructurări guvernamentale, dorită de ALDE: reducerea numărului de ministere la 19 și alocarea unui număr „considerabil” de portofolii către o posibilă alianță ALDE-Pro România.

Un punct impotant cu care Dăncilă și Tăriceanu nu au fost de acord este că fiecare partid și-a anunțat propriul candidat la prezidențiale. Ambii lideri și-au exprimat dorința pentru un candidat comun al coaliției la scrutinul din toamnă.

Liderul Pro România Victor Ponta s-a întâlnit cu Tăriceanu pentru a negocia formarea unei alianțe. Varujan Vosganian a declarat că discuțiile au vizat crearea unei forțe politice de aproape 70 de parlamentari care să reconfigureze structura Parlamentului. Însă niciuna dintre părți nu a comunicat vreo decizie până în acest moment.