Featured, Politic

Negocieri la sânge pentru remanierea guvernamentală PSD-ALDE

Schimbarea lui Tudorel Toader din fruntea Ministerului Justiției este dorită de PSD dar ALDE se opune. Ar putea fi schimbat și vicepremierul Paul Stănescu, care deține portofoliul Dezvoltării.

Negocieri la singe  privind remanierea guvernamentală PSD-ALDE au intrat pe ultima sută de metri. Subiectul ar urma să fie tranșat săptămâna aceasta de conducerea PSD pe baza unei evaluări realizate de premierul Viorica Dăncilă, supervizată de liderul PSD Liviu Dragnea. După ce liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că este mulțumit de miniștrii din partidul său, remanierea se pare că va viza doar portofoliile deținute de PSD.

Cel mai delicat subiect este legat de situația de la Ministerul Justiției, portofoliu deținut în prezent de Tudorel Toader, a cărui schimbare este dorită de Liviu Dragnea. Liderul PSD este nemulțumit că Tudorel Toader nu a emis o ordonanță de urgență privind amnistia și grațierea. În ciuda faptului că Tudorel Toader ocupă în Guvern un post care revine PSD,  Tăriceanu îl susține pe ministrul Justiției și dacă acesta va fi remaniat de către premierul Viorica Dăncilă, atunci relațiile dintre cele două partide riscă să se deterioreze.

Pro și contra Toader

 

”Este un ministru foarte bun, pentru că are performanţă, pentru că a dus nivelul de prestanţă al funcţiei undeva sus, cum nu a mai fost”, a fost mesajul lui Tăriceanu.  Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, ironic: ”Domnul Tăriceanu spune că trebuie să rămână neapărat domnul Toader în Guvern. Domnul Iohannis spune că trebuie să plece. Suntem într-o mare dilemă în partid. Ne vom exprima, trebuie să cântărim foarte bine. E vorba de două personalităţi pregnante din politica românească şi PSD trebuie să cântărească”.

 ”Exact ca la domnul Lazăr, fără îndoială şi domnul Toader va fi evaluat. Cine îl evaluează pe domnul Toader? Doamna prim-ministru“, a declarat Florin Iordache (PSD), sugerând că, exact la fel ca Lazăr, Toader poate fi evaluat negativ.

Toader nu are carnet de membru PSD și a fost propus pentru această funcție de Călin Popescu Tăriceanu, cu care are o relație de colaborare mai veche. De altfel, în 2007, Toader a devenit judecător la Curtea Constituțională la propunerea PNL, într-un moment în care partidul era condus chiar de Călin Popescu Tăriceanu.

Politic, rezolvarea situației este una complicată, pentru că Liviu Dragnea are nevoie de sprijinul ALDE pentru a-și păstra majoritatea în Camera Deputaților, PSD are 149 de voturi, iar majoritatea este de 165. Sprijinul celor 19 deputați ALDE este esențial pentru Liviu Dragnea. De asemenea, liderul PSD are nevoie de păstrarea protocolului parlamentar cu UDMR, partid care are 21 de deputați. Dacă relațiile cu ALDE se deteriorează, importanța sprijinului UDMR va crește.

 

Doi vicepremieri, cu bagajele făcute

Un alt subiect delicat era situația vicepremierului Paul Stănescu, care a devenit, în ultima perioadă, unul dintre cei mai înverșunați adversari ai lui Liviu Dragnea. În aceste condiții, la vârful PSD s-a luat în calcul înlocuirea lui Stănescu la Ministerul Dezvoltării cu Lia Olguța Vasilescu, actualul ministru al Muncii. Portofoliul Dezvoltării este unul crucial, pentru că deținătorul acestuia decide în privința distribuirii banilor din Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) către județe. Însă, și înlocuirea lui Stănescu depinde tot de ecuația parlamentară. Adversarii lui Dragnea din partid controlează o parte a deputaților PSD. Chiar dacă ei nu controlează nici pe departe 50 de parlamentari, așa cum se laudă, sprijinitorii lor sunt suficienți pentru a amenința majoritatea lui Liviu Dragnea.

 

Un alt vicepremier, Viorel Ștefan, și-a pregătit deja plecarea din Guvern, depunându-și candidatura pentru șefia Autorității pentru Supraveghere Financiară (ASF).

Pe lista remaniabililor pare să fi intrat și ministrul Apărării, Mihai Fifor, despre care Liviu Dragnea a primit informații că a semnat scrisoarea împotriva sa. ”Mi-au spus mai mulţi despre aceea listă. Că unii au fost, că apoi au dispărut, că au semnat, că n-au semnat (…) Am auzit şi de Fifor, am auzit şi de alţii”, a afirmat Liviu Dragnea. Ministrul Apărării nu a fost prezent la ședința PSD în care s-a discutat scrisoarea, fiind plecat într-o vizită în SUA. Fifor a negat că ar fi semnat scrisoarea anti-Dragnea.

Demnitari cu probleme de imagine

PSD ar putea să renunțe și la o serie de demnitari  cu probleme de imagine, cum ar fi Dănuț Andrușcă, titularul postului de la Economie, Lucian Șova, ministrul Transporturilor sau Ioana Bran – ministrul Tineretului și Sporturilor.

Și-ar putea pierde funcția și ministrul Culturii, George Ivașcu, propus pentru acest post de primarul Capitalei Gabriela Firea. Lui Ivașcu i se reproșează faptul că ministerul pe care îl conduce nu a avut suficiente acțiuni dedicate Centenarului.

Portofoliul Educației, părăsit recent de Valentin Popa, în urma unui scandal cu UDMR ar urma să fie preluat fie de Ecaterina Andronescu, fie de Liviu Pop.

 

 
blank