Featured, Politic

PSD a schimbat-o pe Ana Birchall de la Justiţie. Iată pe ce motive

Surse din conducerea PSD au declarat că picătura care a umplut paharul supărării PSD pe ministrul Justiției, Ana Birchall, a fost proiectul prezentat joi de aceasta prin care ar fi fost îngreunată procedura eliberării condiționate, ridicarea vârstei pentru eliberare condiționată de la 60 de ani la 65 de ani și ar fi fost permisă percheziția domiciliară la orice oră, în caz de flagrant.

De altfel, premierul Viorica Dăncilă a anunțat vineri că din Ordonanța de Urgență anunțată joi de Ana Birchall va rămâne doar partea care se referă înăsprirea pedepselor pentru crimă, viol, pedofilie.

„Proiectul referitor la înăsprirea pedepselor rămâne doar partea care se referă la înăsprirea pedepselor pentru crimă, viol, pedofilie. Am spus că voi face acest lucru și voi duce acest lucru până la capăt”, a declarat Viorica Dăncilă, la finalul Comitetului Executiv al PSD.

Ministrul Justiției, Ana Birchall, a anunțat, joi, că a inițiat un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea unor acte normative prin care se propun pedepse mai mari pentru infracțiuni contra persoanei și înăsprirea condițiilor pentru eliberare condiționată.

Ministerul Justiției propunea o pedeapsă de la 2 la 8 ani pentru răpirea de persoane, iar dacă fapta a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 18 ani și interzicerea exercitării unor drepturi. În plus, se consideră lipsire de libertate şi fapta comisă asupra unui copil cu vârsta de până la 2 ani.

În ceea ce privește înăsprirea condițiilor de eliberare condiționată, acestea ar fi trebui îndeplinite cumulativ, în cazul în care cel condamnat cere să fie eliberat din pușcărie mai devreme.

Totodată, pentru toate cazurile de eliberare condiționată nu se poate dispune această măsură „dacă pedeapsa prevăzută de lege pentru infracțiunea săvârșită, sau în cazul pluralității de infracțiuni, pentru una din infracțiunile săvârșite, este de 10 ani sau mai mare, decât după executarea efectivă a cinci șesimi din durata pedepsei”.

În ceea ce privește percheziția domiciliară, aceasta va putea fi dispusă la orice oră, chiar și noaptea, în caz de flagrant, anunțase Ana Birchall.

Ministrul Justiției, Ana Birchall, mai propunea ca DIICOT să aibă competențe extinse și la variantele agravante ale infracțiunii prin răpire, precum și la infracțiuni de sclavie, reamintește Mediafax.

Ana Birchall, fotografie la MJ după CEx PSD: Fake news – După ședința CEx am venit la Ministerul Justiției

Ana Birchall a transmis, vineri, pe Facebook, că după ședința CEx a mers la Ministerul Justiției, în condițiile în care în spațiul public au apărut informații că ar fi plecat la Palatul Cotroceni. Ministrul Justiției a postat și o fotografie în care apare la sediul instituției.

 

„Fake news – După ședința CEx am venit la Ministerul Justiției”, a scris, pe Facebook, Ana Birchall. Ea a postat și o fotografie în care apare zâmbitoare, la sediul Ministerului Justiției, având în spate un televizor în care se transmite în direct conferința de presă a Vioricăi Dăncilă, liderul PSD.

Viorica Dăncilă a declarat, vineri, răspunzând unei întrebări puse de jurnaliști, că dacă Ana Birchall a plecat la Palatul Cotroceni imediat după ședința CEx PSD acest lucru este foarte grav, precizând că aceasta este membru PSD, iar problemele se rezolvă în interiorul partidului. „Nu, nu știu despre acest lucru, dar dacă doamna Birchall a făcut acest lucru este foarte grav, este membru al Partidului Social Democrat și problemele le rezolvăm în interiorul partidului”, a declarat Viorica Dăncilă, după ședința CEx PSD.

Reacția liderului PSD vine după ce în spațiul public au apărut indormații că Ana Birchall s-ar fi aflat vineri la Palatul Cotroceni, imediat după încheierea ședinței CEx PSD.