Liderii PSD au fost incapabili să aibă reacție la respingerea Rovanei Plumb de către Comisia JURI a Parlamentului European, pe motiv de conflict de interese. Surse din conducerea partidului au declarat că toată conducerea este paralizată de cele întâmplate la Bruxelles.

Liderii PSD au sperat că ar fi vorba despre o exagerare a presei și că nu este vorba despre un vot de respingere a candidaturii Rovanei Plumb la postul de comisar european, că aceasta ar putea încă să meargă la audierile din 2 octombrie în Comisia ENVI.

Așa au fost și informați de staff-ul de la Bruxelles care funcționează pe lângă grupul Partidul Social Democrat din Parlamentul European. Ulterior li s-a comunicat însă că Rovana Plumb va trebui să fie retrasă ca propunere din partea României, au explicat sursele citate. 

Mihai Fifor,întrebat care este strategia partidului în acest punct, acesta nu a dorit să răspundă.

În timp ce partidul aștepta un semna de la conducere, în condițiile în care respingerea Rovanei Plumb a picat pe fondul semnăturilor venite din interiorul Partidul Social Democrat pentru moțiunea de cenzură și a șanselor foarte mari de a fi demis Guvernul în 7 octombrie, Viorica Dăncilă posta pe pagina de Facebook fotografii din SUA, de la întâlnirea Internaționalei Socialiste.