Agenția de presă Reuters scrie despre protestul de duminică al magistraților, articolul fiind intitulat “Magistrații români s-au reunit pentru a sprijini statul de drept”.

Jurnaliștii scriu că sute de magistrați au participat la un miting de susținere a unei justiții independente, după ce partidul de la guvernare a realizat o serie de modificări ale legislației din justiție în unul dintre cele mai corupte state din UE.

“Duminică, magistrații s-au strâns pe treprele Curții de Apel București având bannere pe care scria ‘Pentru o justiție independentă'”, potrivit Reuters.

 

În articol se precizează că în ultimele 2 luni au avut două proteste similare, menționându-se că nemulțumirile magistraților se referă la modificarea codurilor penale, susținerea procurorului general și solicitarea consultării Comisiei de la Veneția.

De la preluarea puterii, partidul a demarat un proces de revizuire a sistemului judiciar și de modificare a legislației pentru a decriminaliza mai multe infracțiuni, se arată în articol, jurnaliștii amintind că “mai mulți membri ai partidului, inclusiv liderul social-democrat Liviu Dragnea, sunt cercetați sau judecați pentru corupție”.

În articol se amintește și de înlăturarea Laurei Codruța Kovesi de la conducerea DNA, la cererea lui Tudorel Toader, dar și despre evaluarea procurorului general al României, Augustin Lazăr.

Reuters precizează că modificările realizate de social democrații în domeniul justiției au stârnit îngrijorarea Comisiei Europene privind respectarea statului de drept, România fiind încă monitorizată, dar și a Departamentului de Stat al SUA, precum și a miilor de magistrați, amintind de protestele de amploare.

Jurnaliștii arată că o situație similară privind respectarea statului de drept este în Ungaria și Polonia.