Proteste de stradă în Isdrael. Peste 30 de persoane au fost arestate în noaptea de sâmbătă spre duminică la Tel Aviv în timpul unor proteste împotriva premierului Israelului, Benjamin Netanyahu, ca urmare a noilor restricții impuse de Guvern pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2, dar și din cauza acuzațiilor de corupție aduse șefului Executivului.

Potrivit organizatorilor, aproximativ 100.000 de oameni au protestat în întreaga țară începând de sâmbătă seara, după ce au intrat în vigoare noile restricții, care, printre altele, limitează protestele la cel mult 20 de participanți, care nu pot protesta la o distanță mai mare de un kilometru de casele lor, informează site-ul agenției de presă DPA.

Proteste în Isdral vin în contextul în care Cabinetul Netanyahu a impus noi restricții la nivel național pentru controlarea răspândirii COVID-19.

Protestatarii susțin că noile măsuri sunt antidemocratice și îl acuză pe Netanyahu că încearcă prin aceste restricții să împiedice protestele împotriva sa, în contextul în care premierul este trimis în judecată pentru corupție.

Netanyahu este vizat de proteste de amploare încă din luna iunie
Începând cu luna iunie, mii și chiar zeci de mii de oameni s-au adunat în fiecare sâmbătă în fața reședinței premierului din Ierusalim pentru a-i cere demisia.

Dar cum călătoriile au fost interzise ca parte a măsurilor pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, cetățenii au decis să protesteze în localitățile de domiciliu.

DPA notează că protestatarii au respectat distanțarea fizică și aproape toți au purtat măști de protecție.

În centrul Tel Aviv, polițiștii au dispersat un grup mare de manifestanți după ce i-au avertizat pe aceștia că încalcă legea care limitează numărul de persoane care pot să facă parte din grupurile de protestatari.

Poliția a anunțat că 38 de persoane au fost arestate în întreaga țară, marea majoritate la Tel Aviv.

Organizatorii protestului susțin că 100.000 de oameni au protestat în întreaga țară. Aceștia cer demisia lui Netanyahu, atât pentru acuzațiile de corupție care i-au fost aduse, cât și pentru modul în care premierul a gestionat pandemia de COVID-19.