Cristian Dide
Actualitate

Protestatarul Cristian Dide, ridicat de ofițerii de la Crimă Organizată, după ce a trimis droguri la DIICOT

Cunoscutul activist și protestatar Cristian Dide a fost ridicat, dumincă spre luni noapte, de ofițerii de la Crimă Organizată, chiar din trenul cu care plecase spre Rădăuți, unde era așteptat la un proces.

Cristian Dide este acuzat că ar fi cumpărat canabis, din țară și din străinătate, pe care l-ar fi trimis apoi la DIICOT. „Este o formă de protest, nicidecum trafic de droguri”, îl apără și avocatul, și partenera
lui de viață.

Lider al ONG-ului „Evoluție în Instituție”, dar și cunoscut participant la protestele din Capitală, Cristian Dide s-a trezit cu trupele speciale în compartimentul trenului cu care mergea spre Rădăuți. A fost coborât din tren și dus cu mașină celor de la Crimă Organizată până în Voluntari. Acolo a fost percheziționată locuința partenerei sale de viață într-o operațiune antidrog.

Anchetatorii spun că Dide „…a procurat din afara țării, dar și de pe teritoriul României, cantități de cannabis, pe care le-a deținut și distribuit prin intermediul unor societăți de curierat. O parte dintre aceste stupefiante au fost trimise, sub formă de colete către DIICOT – Structura Centrală și Serviciul Teritorial Iași”, a transmis Biroul de Presă al DIICOT.

„Eu nu l-am văzut fumând, consumând marijuana niciodată. Și nici nu este un militant pentru consumul de marijuana. Singuruele acțiuni pe care le face sunt cele civice. Vrea să se dezincrimineze consumul propriu de canabis. Chiar acum lucrează cu un grup de parlamentari pentru ca tinerii să nu mai facă pușcărie”, a spus partenera de viață a acestuia.

După mai multe ore de percheziții, în locuința în care trăiește Cristian Dide, polițiștii și jandarmii care au făcut această procedură părăsesc domiciliul cu destinația DIICOT Iași. Acolo activistul va fi interogat și cel mai probabil acuzat oficial.

Procurorii Dicot susțin că nu doar Dide este vizat de acuzații. Au mai făcut 9 percheziții la care ar fi descoperit substanțe susceptibile a fi droguri.

Avocatul activistului susține că ancheta ar fi fost deschisă la începutul anului, după ce Cristian Dide ar fi sesizat DIICOT. El s-ar fi autodenunțat, arătând cât de ușor poate cumpăra canabis online. Le-a trimis coletele procurorilor și asta l-a transformat în suspect de trafic.

„După acel autodenunț în care a informat DIICOT-ul că achiziționează produse cu conținut de THC; mai departe, după ce el a achiziționat aceste produse, el le-a și trimis DIICOT-ului, la mai multe structuri din țară și le-a solicitat să efectueze acte de urmărire penală. Acțiunea lui este o acțiune de protest, în mod evident”, a transmis avocatul lui Cristian Dide.

Dacă acuzațiile procurorilor DIICOT vor fi confirmate de o instanța de judecată, Cristian Dide riscă până la 15 ani de închisoare.