Social, Stiri

PROTEST SPONTAN la TAROM. Piloţii de pe Airbus refuză să mai zboare

Mai mulţi piloţi ai companiei TAROM, care operează pe aeronave de tip Airbus, s-au declarat inapţi pentru zbor şi refuză să mai decoleze. Deja două curse au fost anulate.

tarom_01856400

Piloții TAROM de pe aeronavele Airbus au recurs la o acțiune protest spontană duminică dimineață. Deja primele două curse ale zilei nu s-au făcut. Nu a fost anunțată grevă, ca în 2005, ci piloții se declară inapți de a conduce avioanele, scrie dcnews.ro. În condițiile în care TAROM funcționează cu un număr fix de angajați, dacă unul dintre aceștia este bolnav, nu există înlocuitor, iar avionul rămâne la sol.

La aflarea deciziei luate de piloții de Airbus, comandantul detașamentului Airbus din cadrul TAROM le-a trimis colegilor săi următorul mesaj:

“Stimați colegi, vă scriu acest email la o oră destul de devreme din această zi foarte interesantă. Am aflat de decizia unora dintre dvs. de a se declara inapți să efectueze cursa planificată. Eu personal nu sunt de acord cu un asemenea gest de protest, fără o informare prealabilă din partea sindicatelor. Doza de răspundere nu este caracteristică. Vrem să facem grevă, să arătăm starea de nemulțumire, este un lucru acceptat de toată lumea. Însă unii să se declare inapți, în timp ce alții intră în concediu medical, iar cei liberi nu mai răspund la telefon… . Nu este normal! Vor fi luați în vizor numai cei ce nu au venit la cursă, restul stau liniștiți acasă”.

Cei care au recurs la protestul spontan se plâng, printre altele, de faptul că piloții TAROM primesc un salariu fix, după care sunt plătiți cu diurne pentru cursele externe, astfel că toți își doresc să zboare în afara granițelor. Salariile piloților TAROM sunt cele mai mici din Europa, aceștia câștigând cu aproximativ 50% mai puțin. Mai mult, în condițiile în care în ultima vreme a scăzut numărul curselor externe, și veniturile piloților au avut de suferit: Airbus-urile au ajuns să aibă mai puține curse externe decât Boeing-urile.