Paris
International

Protest masiv la Paris, lângă mormântul lui Napoleon. Fermierii au blocat traficul cu peste 500 de tractoare

Sute de fermieri francezi au venit cu tractoarele la Paris, pentru a protesta împotriva deciziei Guvernului Franței de a interzice folosirea pesticidelor în cultura sfeclei de zahăr.

Sute de fermieri și-au condus miercuri tractoarele pe mai multe bulevarde din Paris, pentru a-și susține cererea de a li se permite să folosească pesticide interzise, în culturile de sfeclă de zahăr, pentru a asigura spun ei, ”suveranitatea alimentară” a Franței.

Protestul fermierilor francezi a dus la blocarea traficului în capitala Franței și la formarea de ambuteiaje care s-au întins pe zecide kilometri. Prefectura de Poliție a Parisului le-a recomandat șoferilor să evite să circule în arondismentele Vll și XV, deoarece traficul va fi blocat pentru mai multe ore.

Protest la mormântul lui Napoleon

Intrând în capitala franceză printr-o poartă sudică, convoiul de agricultori a rulat până la Esplanada Invalizilor, Esplanade des Invalides, cu domuri aurii, unde se află și mormântului împăratului francez, Napoleon Bonaparte.

Fermierii protestează împotriva a ceea ce sindicatul național al agricultorilor, FNSEA, susține că va duce la dispariția a sute de ferme din Franța, care produc sfeclă de zaări și care concurează acum cu produse importate mai ieftine.

Fără pesticide în cultura de sfeclă de zahăr

Guvernul francez a decis luna trecută să interzică utilizarea neonicotinoidelor, substanțe chimice folosite pentru uciderea infecțiilor care se hrănesc cu plante, în urma unei decizii a Curții Europene de Justiție. Prin aceată decizie, guvernul vrea să oprească toate derogări acordate pentru această clasă de insecticide, folosite în special în culturile de sfeclă de zahăr.

Comisia executivă a Uniunii Europene dorește să se asigure că cel puțin 25% din terenurile agricole, din cele 27 de țări ale blocului comunitar, sunt rezervate agriculturii ecologice, față de 8% în 2020.

”În acest ritm, agricultura franceză va dispărea”, a declarat Damien Greffin, președintele FNSEA pentru regiunea pariziană, citat de France 3, un post de televiziune regional.

Greffin a precizat că mormântul lui Napoleon, cu un câmp mare care se întinde în fața sa, nu este doar un loc practic de adunare a tractoarelor. El a mai spus că locul a fost ales simbolic, deoarece Napoleon a importat sfeclă de zahăr din Polonia pentru a asigura independența zahărului în Franța.

blank