International, Stiri

Protest inedit! Activistele de la Femen, în acţiune, la Paris

Femeile au urinat pe fotografia preşedintelui Ucrainei

femen-activists-urinate-on-the-photo-of-ukrainian-president-in-paris

Cinci activiste, patru din Ucraina şi una din Franţa, au organizat ieri, în faţa Ambasadei Ucrainei la Paris, un scurt şi elocvent protest. Activistele au urinat pe fotografiile lui Victor Ianukovici, preşedintele de la Kiev. Acţiunea reprezentantelor Femen, un controversat grup activist, e motivată de recentele acţiuni de stradă din capitala ucraineană, unde cetăţenii protestează cconstant împotriva deciziei guvernului de a nu semna un acord cu Uniunea Europeană.

Duminică, 1 decembrie, pe străzile Kievului au ieșit circa 300.000 de cetățeni, continuând protestele începute odată cu refuzul lui Ianukovici de a semna acordul de cooperare politică și economică propus de UE. Protestul, derulat în ciuda faptului că guvernul a interzis mișcările de stradă în Piața Independenței din capitala ucraineană, s-au transformat dintr-o manifestare pașnică, într-una unde forțele de ordine au intervenit în forță. După ce voci ale liderilor opoziției au îndemnat mulțimea la grevă națională și la marșuri pașnice, pentru a cere demisia guvernului, un grup de protestatari a rupt lanțul forțelor de ordine, iar câteva mii de persoane au mărșăluit spre biroul prezidențial. Câteva sute dintre aceștia, care purtau măști, au aruncat cu pietre în polițiști, iar după câteva ore de ciocniri, forțele de ordine au reușit să-i reprime. Zeci de persoane au fost rănite, printre care și câțiva jurnaliști, arată Huffington Post.

femen-activists-urinate-on-the-photo-of-ukrainian-president-in-paris_3389794

Ieri, în semn de solidaritate cu protestatarii ucraineni, cele cinci activiste afiliate grupului originar din Ucraina, care și-au făcut un renume din folosirea topless-ului ca armă politică, au dus protestul un pas mai departe: au urinat pe fotografii cu fața președintelui ucrainean, chiar în fața Ambasadei Ucrainei din Paris. Nu se știe însă dacă ele chiar au urinat sau au avut pungi cu lichid pe care l-au lăsat să curgă peste fotografii. Totodată, pe busturile lor, erau înscrise mesajele ”Ucraina în UE” și ”Ianukovici, Piss Off!”. Protestul s-a finalizat pașnic, fără arestări.

 

blank