Actualitate, Stiri

Protest fără precedent, ieri în Bucureşti: S-a cerut demisia lui Ponta

Circa 15.000 de oameni au ocupat ieri Bucureştiul scandând „Uniţi, salvăm Roşia Montană!”

Mii de români din întreaga ţară au protestat faţă de proiectul minier de la Roşia Montană. Sub sloganul ” Uniţi, salvăm Roşia Montatnă!”, românii au ieşit în stradă la Bucureşti, Cluj, Braşov, Timişoara, Iaşi, Baia-Mare, dar şi în alte oraşe din România şi din străinătate.

rosiaÎn Capitală au ieşit cel puţin 8.000 de persoane, potrivit jandarmilor citaţi de posturile de televiziune. Organizatorii ridică numărul undeva între 10.000 şi 15.000, iar presa străină enunţa fără echivoc cifra de 15.000 de protestatari. Numărul participanţilor s-a modificat constant, în condiţiile în care unii s-au alăturat pe parcurs marşului prin oraş, iar alţii au plecat înainte de a ajunge la punctul final – Piaţa Universităţii. Nivelul maxim de participare a fost atins în zona Ştefan cel Mare-Obor-Moşilor.

Traficul în Piaţa Universităţii a fost redeschis complet abia în jurul orei 01.30, când numărul protestatarilor s-a redus la puţin peste 100. Dar cu puţin înainte de miezul nopţii erau numai în Piaţa Universităţii în jur de 10.000 de oameni.

piata protestCNN titra în această dimineaţă despre protestele pentru Roşia Montană: „Toamna românească”, un moment istoric, după „Primăvara arabă şi Vara turcească”.

Referirea la celelalte proteste recunoscute internaţional a fost făcută pe un baner al protestatarilor, fiind unul dintre sloganurile folosite de aceştia. Toamna românească este dominată de tânăra generaţie de români, mulţi fără experienţa comunismului sau a temerilor de restricţii, asemenea părinţilor şi bunicilor lor. Ei nu se vor călcaţi în picioare de deciziile politice şi demonstrează paşnic faţă de deciziile nedrepte şi periculoase.

Rosia AmsterdamFaţă de protestele din anul 2012, cele din toamna anului 2013 sunt mai puţin relatate de televiziunile din România. Presa a încercat să îi reducă la tăcere pe manifestanţi şi cererile acestora, pur şi simplu nerelatând despre evenimente, comentează CNN. Protestatarii au compensat însă lipsa de acoperire media prin folosirea reţelelor sociale – Facebook şi Twitte – sau a blogurilor.

Mulţimea scanda împotriva proiectului minier de la Roşia Montană, dar şi a guvernului Ponta. Protestatarii strigau şi împotriva cenzurii din presă: „Presa română, plină de minciună!”. Relatările din media românească a fost jalnică, patronii de presă şi jurnaliştii acceptând cu o mare uşurinţă să capituleze în faţa adevărului jurnalistic, preferând banul reclamelor. Subit, de când s-a declanşat prima manifestaţie pro-Roşia Montană, mass media a fost invadată de spoturi şi reclame video şi print dedicate minunatului proiect minier de la Roşia Montană.

marsManifestanţii, majoritatea tineri, au scandat „Uniţi, salvăm Roşia Montană!” şi au afişat bannere şi pancarte cu mesaje printre care „Sănătate – da, cianură – nu”, „Anulaţi legea distrugerii Roşiei Montane ACUM!” şi „Implicarea resuscitează ţara”. Unii protestatari făceau zgomot lovind peturi umplute cu pietricele, iar alţii bătând în tobe.

UniversitateaProtestatarii, în periplul lor de aseară, au blocat Bulevardul Carol, Piaţa Universităţii, deşi jandarmii s-au străduit să-i oprească. Din fericire nu au fost incidente. S-a strigat „Demisia, demisia!”, solicitarea fiind adresată premierului Victor Ponta.

În jur de 600 de jandarmi şi 600 de poliţişti au fost detaşaţi la protestul de ieri

Rosia bulevardProteste de amploare au fost şi la Cluj. Cel puţin 6.000 de persoane în stradă. La manifestaţie participă localnici din Roşia Montană, dar şi soţia primarului Emil Boc. Peste 700 de persoane au participat în Iaşi, la protestul faţă de proiectul de la Roşia Montană, care au blocat traficul rutier în zona Copou, manifestanţii aşezându-se pe carosabil şi scandând „Nu cedăm, nu capitulăm” şi „Nu corporaţia face legislaţia”.

blank