proprietarii
Actualitate

Proprietarii primesc sprijin în caz de cutremur. Legea ce permite reabilitarea

O nouă lege a fost promulgată joi, legea prin care proprietarii de a-și reabilita sau consolida mai ușor locuințele în eventualitatea unui cutremur.

Potrivit inițiatorilor legii, cadrul birocratic a reprezentat până în prezent un obstacol pentru proprietarii care doreau să-și consolideze locuințele. Cu toate acestea, deputata USR Diana Stoica a anunțat că în noua lege au fost introduse mai multe măsuri de sprijin pentru proprietari și asociații acestora.

Aceste măsuri au fost concepute pentru a face procesul de consolidare mai accesibil și mai eficient, asigurând în același timp siguranța locuințelor în fața unui potențial cutremur.

Legea ce facilitează reabilitarea locuințelor după cutremur

„A fost eliminată regula absurdă a unanimității. De acum înainte, ca în orice democrație, decizia de a locui într-o clădire protejată – adică, de a începe reabilitarea sau consolidarea unei clădiri — se va lua de către jumătate plus unu dintre proprietari.

Nimeni nu are dreptul să pună în pericol viața altcuiva. A fost scăzută de la 25 de ani la 5 ani perioada de la care poate fi înstrăinată o locuință reabilitată fără a rambursa costurile lucrărilor. Nu contează cine e proprietar, atâta vreme cât acea locuință este mai rezistentă și mai pregătită de cutremur”, a explicat Diana Stoica, deputat.

Pe lângă acestea, inițiatorii au implementat un mecanism pentru sprijinirea inițiativelor individuale, având în vedere că statul nu poate acoperi toate necesitățile, prioritizând instituțiile publice, spitalele și unitățile de învățământ.

Parlamentarul USR a subliniat în mod concret că proprietarii sau asociațiile din clădirile încadrate în categoriile de risc seismic 1 și 2 vor avea oportunitatea de a obține credite de reabilitare seismică garantate de stat pentru a efectua lucrările necesare de consolidare.

Mai mult, toate acțiunile în justiție inițiate de autoritățile publice pentru demararea lucrărilor au fost scutite de orice taxe de timbru, tarife, comisioane sau cauțiuni.

De asemenea, toate instituțiile publice cu atribuții în domeniul reabilitării și consolidării vor fi implicate și obligate să ofere sprijinul și informațiile necesare autorităților locale pentru a iniția procedurile.

blank