Statul ajută, speculanţii profită. Cu reducerea de 30 la sută la plata chiriei pentru plaje în buzunar, mulţi adiminstratori au văzut ocazia perfectă să profite. Nu doar că nu au scăzut preţurile pentru a atrage turiştii, aşa cum cereau autorităţile, ci chiar au scumpit taxele pentru şezlonguri.

Anul acesta, operatorii de plajă au fost scutiți de o rată către Apele Române întrucât, din cauza pandemiei, în lunile aprilie și mai nu au putut exploata plajele. Desi statul lea redus  taxele cu 30% pe anul acesta propietari de plaje nu lasa la pret.

Paul Marin, administrator de plajă: Este o reducere foarte mică. Noi administratorii de plajă ne așteptam undeva la 50% reali. Nu că mi-aș dori eu. Că aș vrea să vin și în ajutorul turiștilor, nu numai în ajutorul meu. Eu am început acum o săptămână activitatea și după cum vedeți… nicio treabă. Toată lumea e speriată. Se vede în spatele meu. Nu este nimeni pe plajă. Acest 30% este un fel de sare în ochi.

Administratorii de plajă spun că au cheltuieli importante cu substanțele dezinfectante dar și cu personalul. Au fost nevoiți să angajeze mai mulți oameni întrucât, potrivit noilor reguli din starea de alertă, turiștii nu își mai pot cumpăra singuri mâncare și băutură de la bar.

George Țicu, administrator plajă: Normal ar fi trebuit un 33% dacă stăm să facem un calcul matematic, dar asta nu înseamnă că putem beneficia de o scutire a prețurilor, pentru că nu este vorba numai de reducerea chiriei pentru plaje. Este vorba și de faptul că noi suntem obligați să cumpărăm dezinfectanți, suntem obligați să angajăm mai mult personal datorită normelor impuse de către cei din minister, și nu numai, pentru binele sănătății, și nu în ultimul rând al distanței impuse. Și asta înseamnă că automat ni se reduce din numărul de locuri.

Turiștii au păreri împărțite în privința prețurilor cu care se închiriază un șezlong. În această perioadă, pe litoralul românesc taxele sunt între 15 și 30 de lei pe zi în cursul săptămânii, iar în weekend prețurile ajung până la 60 de lei.

Turist: Astăzi am fost dispus să aloc 50 de lei pentru că ăsta a fost prețul lui astăzi.
Reporter: Cum ți se pare acest preț?
Turist: Destul de ridicat, dar dacă este însoțit și de condiții, se justifică până la urmă.

Turistă: Având în vedere că am plătit 60 de lei pe acesta în weekend, 30 în timpul săptămânii, atât am fost dispusă să aloc.
Reporter: Cum vi se pare acest preț?
Turistă: Mare. Foarte mare, dar dacă astea sunt prețurile, câteva zile pe săptămână în vacanța de vară ne bucurăm și noi de zilele astea de libertate…

În unele stațiuni șezlongurile sunt mai ieftine cu până la 5 lei, iar în Mamaia Nord sunt cu până la 10 lei mai scumpe față de sezonul estival trecut.

turisti, litoral, turism , speculanți, sezlonguri, administratori de plaje, scumpiri litoral