Actualitate, Stirea Zilei, Stiri

Proiectul de la Roşia Montană este o problemă de securitate naţională

Ups! George Maior: Grupări eco-anarhiste au vrut să deturneze protestele privind Roşia Montană

rosiaaaaa_10863300

Proiectul de la Roşia Montană este o problemă de securitate naţională, a declarat şeful SRI, George Maior, adăugând că SRI a vegheat astfel încât unele “structuri anarhiste” să nu deturneze protestele pe această temă. El a subliniat că Serviciul a transmis, în perioada 1999 – 2013, 500 de informări pe această temă, subliniind că instituţia pe care o conduce nu se poate pronunţa asupra oportunităţii implementării proiectului. “Responsabilitatea SRI este să sprijine cu informaţii actul decizional”, a punctat şeful SRI.

George Maior a declarat luni că, prin complexitatea si implicaţiile majore, din punct de vedere economic şi social, de mediu şi patrimoniu, Roşia Montană constituie din perspectiva SRI o problemă de securitate naţională. “SRI a acordat atenţie acţiunilor interesate, menite să influenţeze actul decizional precum şi tentativelor unor structuri extremiste, eco anarhiste, de a deturna mişcările protestatare legitime”, a susţinut şeful SRI.

“SRI şi-a făcut datoria şi în acest caz, în conformitate cu atribuţiile legale, să protejeze interesele naţionale. Proiectul de la Roşia Montană s-a aflat permanent în atenţia Serviciului, primele informări fiind trimise incă din anul 1999. Prin complexitatea şi implicaţiile majore, din punct de vedere economic şi social, de mediu şi patrimoniu, proiectul Roşia Montană constituie din perspectiva SRI o problemă de securitate naţională”, a declarat Maior.

Tot azi a mai fost audiat ministrul Dan Şova, care a declarat, printre altele, că licenţa de exploatare de la Roşia Montană a fost acordată RMGC la cererea băncilor şi a bursei canadiene.

Şova a mai spus că statul român ar putea fi obligat să acorde RMGC avizul pentru începerea exploatării de la Roşia Montană, în cazul în care compania ar apela la Curtea de Arbitraj internaţional. (I.G.)