prognoza meteo
Actualitate

Prognoza meteo, 22 iulie. Temperaturile tot urcă. Harta caniculei

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo pentru sâmbătă, 22 iulie. Meteorologii anunță o nouă zi cu temperaturi ridicate, fiind emise două avertizări de Cod galben și portocaliu de caniculă. Temperaturile maxime ajung până la 39 de grade Celsius.

Prognoza meteo sâmbătă, 22 iulie, vremea va fi una extrem de caldă în majoritatea țării. Administrația Națională de Meteorologie anunță că temperaturile maxime se vor situa între 27 și 39 de grade Celsius, cele mai mari valori fiind în regiunile dus sud și sud-est. Minimele termice vor fi cuprinse în general între 13 şi 23 de grade. Presiunea atmosferică va fi uşor variabilă în prima parte a intervalului.

Cerul va fi variabil, dar vor fi şi perioade cu averse ce vor avea caracter torenţial, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului (viteze la rafală în general de 60…80 km/h), în zonele de deal şi de munte şi local în restul teritoriului, în special în Moldova, Muntenia, Dobrogea şi sud-estul Transilvaniei. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi pe alocuri 25…35 l/mp şi izolat 40…50 l/mp.

Cum va fi vremea în Capitală și pe litoral

Sâmbătă, în București, valul de căldură se va intensifica din nou, iar disconfortul termic va fi accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) urmând să depășească cu mult pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime se vor situa între 38 și 39 de grade, iar minimele între 19 și 21 grade Celsius. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice şi intensificări ale vântului, cu o probabilitate mai mare după-amiaza.

Pe litoral, vremea va fi călduroasă, cu temperaturi maxime cuprinse între 28 și 33 de grade, iar minime între 23 și 24 de grade Celsius. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Cerul va avea înnorări temporare după-amiaza, când trecător vor fi averse şi descărcări electrice. Meteorologii ANM anunță că vântul va avea intensificări temporare ziua (rafale în general de 45 -55 km/h), apoi va mai slăbi în intensitate. Temperatura apei mării va avea valori cuprinse între 24 şi 26 de grade.


Cod portocaliu și galben de caniculă

Meteorologii ANM au emis două avertizări de caniculă valabile pentru sâmbătă, 22 iulie. Un cod portocaliu a fost emis pentru județele Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Constanța și București, unde se vor înregistra temperaturi maxime de 38…39 de grade, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Sâmbătă este în vigoare și un cod galben de caniculă, valabil pentru regiunile din sud și sud-est. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime între 18 și 23 de grade.

Potrivit ANM, duminică, 23 iulie, valul de căldură va persista în regiunile sudice, iar la începutul săptămânii viitoare se va extinde în cea mai mare parte a țării și se va intensifica.

prognoza meteo

blank