Politic, Stiri

Profeţiile preşedintelui dau eroare?!

Şomajul nu a urcat la 8% în iulie cum a „proorocit” Băsescu, ci a scăzut la 7,5%

BasescuÎn luna iulie 2013, rata şomajului în formă ajustată sezonier a fost estimată la 7,5%, aflându-se la acelaşi nivel cu luna anterioara (revizuită), notează Institutul Naţional de Statistică.

Numarul şomerilor (în varsta de 15-74 ani), estimat pentru luna iulie este de 739 mii persoane, în scădere faţă de luna precedentă (746 mii persoane) şi în creştere faţă de aceeaşi lună din anul precedent (701 mii persoane).

Pe sexe, rata şomajului pentru bărbaţi o depăşeşte cu 1,7 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 8,2% în cazul persoanelor de sex masculin ţi 6,5% în cazul celor de sex feminin).

La începutul săptămânii preşedintele Traian Băsescu a ţinut să-i avertizeze pe guvernanţi că: „Şomajul este în creştere, românii sunt tot mai mult preocupaţi de siguranţa locului de muncă şi tot mai mulţi se întreabă dacă îşi pierd sau nu locul de muncă”.

El a adăugat, „când acest Guvern condus de Victor Viorel Ponta a preluat guvernarea, şomajul în România, conform ESA, era de 6,7%. În luna iunie, tot conform măsurătorilor în sistem ESA, şomajul în România ajunsese la 7,6%. Deci creşterea economică generată de exporturi, de la Dacia, de la Ford sau de la alte companii, nu înseamnă şi creştere de locuri de muncă, iar acesta este un efect al amputării investiţiilor din bugetul de stat”.

Preşedintele Băsescu a ţinut să sublinieze că “în luna iunie şomajul pe măsurători ESA era 7,6, dar în iulie România a mai înregistrat un plus de 29.000 de şomeri, ceea ce – îmi permit să anticipez – ne va arăta atunci când se va analiza la nivelul Eurostat şomajul în România, cifra pentru iulie va fi undeva în jur de 8%, undeva între 7,95 – 8,05%. Este un prag extrem de riscant şi crearea de locuri de muncă este esenţială”.