Featured, Medical

Prof. dr. Florin Mihălțan ne spune cum depistăm bolile respiratorii și ce înseamnă spirometria

La nivel global, în ceea ce priveşte mortalitatea, incidenţa, prevalenţa şi costurile, bolile respiratorii ocupă locul secund după bolile cardiovasculare. Vestea bună este că aceste boli pot fi depistate foarte uşor şi tratate cu succes.

 

Bolile pulmonare sunt responsabile de două decese din 10 la nivel mondial şi ucid aproximativ patru milioane de oameni în fiecare an. Multe din bolile pulmonare pot fi prevenite sau pot fi controlate dacă sunt detectate din timp. Numai 3% din cheltuielile de sănătate sunt investite în prevenţie, în timp ce alte 97% sunt investite în tratament.

10 minute îţi pot salva viaţa

Spirometria este un test simplu şi eficient de examinare a funcţiei pulmonare şi durează doar 10 minute. În plus, depistarea precoce a bolilor pulmonare contribuie decisiv la eficienţa tratamentului şi la salvarea vieţii pacienţilor. „Spirometria este instrumentul de bază care permite pneumologului să depisteze și să monitorizeze o multitudine de boli respiratorii”, a declarat prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, medic la Institutul Naţional de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” Bucureşti.

 

Ce presupune testarea

“Spirometria se efectuează optim cu pacientul şezând, iar în cazul în care acesta este fumător, pacientul nu trebuie să fi fumat cu cel puţin o oră înainte de test şi să nu prezinte semne de anxietate înaintea sau în timpul testului. Explicarea cu răbdare a tehnicii, acompaniate eventual de o demonstraţie este foarte folositoare şi este efectuată de tehnician înaintea efectuării spirometriei. Pacientul trebuie să lipească bine buzele în jurul piesei bucale, să respire relaxat câteva secunde, apoi să expire atât de puternic şi atât de rapid, încât să-şi simtă plămânii complet goliţi de aer şi să respire din nou relaxat”, explică dr. Roxana Nemeş, preşedinte al Secţiunii de Fiziopatologie Respiratorie din cadrul Societății Române de Pneumologie.

Spirometria se face cu trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist în serviciile de spirometrie din spitalele cu secţii de pneumologie. Problema majoră în România şi nu numai este că medicii de familie nu au în cabinete spirometre şi nici nu pot urma cursuri de spirometrie (este o competenţă care poate fi urmată deocamdată doar de pneumologi, alergologi şi medici de boli profesionale).

5 recomandări pentru a respira uşor 

-renunţarea la fumat

– dieta sănătoasă

–  vaccinări

   – activitatea fizică zilnică

  • spirometrii periodice
blank