Actualitate, Stiri

Procurorul Marius Iacob, dezvăluiri uluitoare despre cazul Elodia

România TV a prezentat în exclusivitate un interviu cu procurorul Marius Iacob, cel care a condus ancheta care a dus la condamnarea lui Cristian Cioacă pentru uciderea Elodiei Ghinescu. Iacob susţine că omorul a avut loc în locuinţa celor doi, în urma unei certe care a degenerat. Cioacă a început să-şi lovească soţia până când aceasta a murit. “Se va preda la şcoală acest caz”, susţine Iacob.

iacob_jurnalul_ro_03897700

“S-a produs o ceartă, iar el a lovit-o repetat până când a avut loc decesul Elodiei Ghinescu”, a spus procurorul Marius Iacob. Potrivit acestuia, proba în sprijinul ipotezei acesteia sunt petele de sânge de sub podeaua camerei respective. “O pată mare de sânge s-a găsit sub podea. Cel mai probabil, sângele s-a scurs de pe pereţi sub podea. Urmele de sânge provin de la o agresiune. Erau stropi ceea ce înseamnă aceştia au sărit în urma unor lovituri aplicate victimei”, a relatat procurorul Marius Iacob.

Acesta crede că, ulterior, Elodia a tranşată şi pusă într-o geantă. “Cristian Cioacă a avut la dispoziţie cinci ore să ascundă cadavrul. El a putut să ascundă cadavrul pe o rază de 200 de kilometri în jurul Braşovului. Este posibil să-l fi lăsat în lacul de acumulare de la Vidraru”, a spus magistratul adăugând că vegetaţia abundentă şi adâncimea lacului au făcut ca trupul să nu fie găsit.

Iacob susţine că încă de când a preluat cazul a avut convingerea că Cioacă şi-a ucis soţia. “El a făcut mai multe greşeli. A dat declaraţii contradictorii. Testul poligraf a dovedit că el are un comportament simulat, că avea o legătruă cu dispariţia soţiei. El a spus că era obosit. Se întâmplă ca uneori, persoane vinovate să aibă suficientă stăpânire de sine încât să treacă testul, dar este multa mai rar ca cineva să-l pice fără să fie vinovat”, a exlicat procurorul.

“Am anchetat mai mulţi criminali, dar Cioacă a fost singurul suspect care a încercat să ne inducă în eroare. El nu o să recunoască niciodată această faptă, este prea orgolios pentru asta”, a spus Marius Iacob.

Anchetatorul a afirmat că este un caz atipic fiind vorba de o condamnare pentru lovituri cauzatoare de moarte fără un cadavru care să fie descoperit. Chiar şi aşa este cea mai severă condamnare pentru o asemenea infracţiune. “Este un caz total atipic de omor. Au fost construite probe indirect şi coroborate plecând de la modul în care a dispărut Elodia Ghinescu. Cred că la un moment dat se va preda la şcoală acest caz”, a mai spus Marius Iacob.

CRISTIAN CIOACĂ a fost condamnat la 15 ani şi opt luni de închisoare. Instanţa de apel amânase deja de trei ori pronunţarea în acest dosar, mai întâi pe 20 mai, când s-a încheiat cercetarea judecătorească în cauză, apoi pe 27 mai, iar ultima dată pe 4 iunie, când a fost stabilit noul termen.

În plus, poliţistul argeşean va trebui să achite despăgubiri de 380.000 de euro familiei Elodiei, care s-au constituit parte civilă în proces.

Curtea de Apel Piteşti a schimbat încadrarea juridică a faptei din “omor” în “lovituri cauzatoare de moarte”, pedeapsa fiind astfel redusă cu aproape şase ani.

Astfel, conform prevederilor noului Cod penal, Cioacă a fost condamnat la 15 ani de închisoare şi cinci ani interzicerea unor drepturi pentru lovituri cauzatoare de moarte şi la doi ani de închisoare pentru profanare de cadavre. Pedepsele au fost contopite, inculpatul urmând să execute pedeapsa cea mai mare, de 15 ani, şi cinci ani interzicerea unor drepturi, la care se adaugă un spor de opt luni de închisoare.
Mama Elodiei, revoltată pentru condamnarea lui Cristian Cioacă: Pentru mine 15 ani nu înseamnă nimic

“Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş, de părţile civile GHINESCU EMILIA, GHINESCU ROBERT CONSTANTIN, de partea civilă minoră CIOACĂ PATRICK-MATEI, prin curatorul special şi de inculpatul CIOACĂ CONSTANTIN CRISTIAN, împotriva sentinţei penale nr.675 din data de 02 iulie 2013, a Tribunalului Argeş. Desfiinţează în parte sentinţa şi rejudecând: Descontopeşte pedeapsa rezultantă de 22 ani închisoare în pedepsele componente, cu înlăturarea sporului, şi înlătură condamnarea inculpatului pentru infracţiunile prevăzute de art. 174 rap.la art. 175 alin.1 lit.c) Cod penal anterior şi de art. 319 Cod penal anterior. Face aplicarea art. 5 din Noul Cod penal şi, în baza art. 386 alin.1 din Noul Cod de procedură penală, schimbă încadrarea juridică a faptelor astfel: – din infracţiunea prevăzută de art. 174 rap.la art. 175 alin.1 lit.c) Cod penal anterior, în infracţiunea prevăzută de art. 195 rap.la art. 199 alin.1 Noul Cod penal; – din infracţiunea prevăzută de art. 319 Cod penal anterior, în infracţiunea prevăzută de art. 383 alin.1 Noul Cod penal. În baza art. 195 rap.la art. 199 alin.1 Noul Cod penal condamnă pe inculpatul CIOACĂ CONSTANTIN CRISTIAN, la 15 ani închisoare şi 5 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit.a), b), d), e), f) şi h) din Noul Cod penal. În baza art. 383 alin.1 Noul Cod penal condamnă pe inculpat la 2 ani închisoare. În baza art. 39 Noul Cod penal contopeşte pedepsele stabilite şi dispune ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea de 15 ani închisoare şi 5 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit.a), b), d), e), f) şi h) din Noul Cod penal, la care se adaugă un spor de 8 luni, în total 15 ani şi 8 luni închisoare, în condiţiile art. 60 din Noul Cod penal, şi 5 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit.a), b), d), e), f) şi h) din Noul Cod penal. În baza art. 65 Noul Cod penal interzice inculpatului ca pedeapsa accesorie drepturile prevăzute de art. 66 alin.1 lit.a), b), d), e), f) şi h) din Noul Cod penal”, se arată în dispozitivul sentinţei publicat pe site-ul Curţii de Apel Piteşi.

În plus, instanţa a dispus majorarea despăgubirilor pe care inculpatul trebuie să le achite mamei, fratelui şi fiului Elodiei Ghinescu, părţilor civile în dosar.

Majorează despăgubirile civile reprezentând daune morale acordate părţilor civile (…) de la 100.000 euro la 150.000 euro pentru partea civilă Ghinescu Emilia, de la 50.000 euro la 100.000 euro pentru partea civilă Ghinescu Robert Constantin. Majorează despăgubirile civile reprezentând daune morale acordate părţii civile Cioacă Patrick-Matei de la 100.000 euro la 130.000 euro şi stabileşte ca prestaţia periodică lunară acordată acesteia să fie achitată de inculpat până la împlinirea de către partea civilă a vârstei majoratului, iar după această dată până la finalizarea studiilor, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 25 de ani’, se arată în sentinţă.

Totodată, în sentinţa publicată pe site-ul Curţii de Apel Piteşti se arată că perioada în care Cristian Cioacă s-a aflat în arest preventiv, între 2 iulie 2013 şi 14 februarie 2014, va fi dedusă din pedeapsa primită.

CRISTIAN CIOACĂ a fost condamnat iniţial de Tribunalul Argeş, pe 2 iulie 2013, la 21 de ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat şi la doi ani de închisoare pentru profanare de morminte.

Sentinţa instanţei de fond a fost atacată ulterior cu apel de toate părţile implicate. Cererile au fost formulate de inculpat, de mama şi fratele Elodiei Ghinescu, în calitate de părţi civile în dosar, precum şi de procurori.

Instanţa de apel a finalizat, încă din 11 februarie, audierea martorilor din dosar. Au mai fost audiaţi ulterior mama şi fratele Elodiei, Emilia şi Robert Ghinescu, în calitate de părţi civile, ei apreciind la cinci milioane de euro despăgubirile pe care i le solicită inculpatului.

Procurorul de şedinţă a cerut condamnarea inculpatului pentru omor calificat, la fel ca la instanţa de fond. În schimb, reprezentanta părţilor civile, avocata Crina Radu, a pledat pentru încadrarea la omor deosebit de grav şi o pedeapsă mai aspră, pe motiv că inculpatul a premeditat crima.