Featured, International

Procurorul general al SUA acuza Google și Yahoo de colaborare cu China

Procurorul general al SUA, William Barr, a acuzat industria de film de la Hollywood și companii precum Google, Yahoo, Microsoft și Apple de colaborare cu guvernul din China, scrie BBC.

Disney și alte case de producție au fost criticate pentru că au acceptat să cenzureze mai multe filme, iar companiilor din domeniul tehnologiei li s-a reproșat că au fost ”prea dornice” să coloboreze cu autoritățile de la Beijing, pentru a-și putea derula afacerile în China.

”Și-au permis să devină pioni de influență chineză”, a spus Barr despre giganții din tehnologie, într-un discurs ținut la Muzeul Prezidențial Gerald Ford, în Michigan.

Despre Walt Disney, oficialul american a spus că ”ar fi dezamăgit să vadă cum compania pe care a înființat-o colaborează cu dictaturile din zilele noastre”.

Procurorul general a mai acuzat că prin colaborarea cu China companiile pun în pericol lumea liberă care le-a adus prosperitate. Barr a dat exemplu telefoanele vândute de Apple în China, despre care spune că în mod sigur nu sunt protejate de intervenția autorităților.

Discursul lui Barr vine pe fondul relațiilor tot mai tensionate dintre SUA și statul asiatic. Pandemia de coronavirus și situația din Hong Kong sunt printre subiectele pentru care Donald Trump a criticat dur China.