Actualitate, Stiri

Procurorii spun că ENEL investea din banii românilor

“Băieţii destepţi” din energie favorizau la privatizare NuclearElectrica

 enel1

Concluzii şocante în Referatul procurorilor DNA prin care s-a cerut arestarea preventivă a şefilor din ENEL şi ANRE. Compania nu şi-a respectat obligaţiile de investiţii, pe care le făcea tot din banii consumatorilor români. Mai mult, arată procurorii DNA, Enel urma să fie favorizată la privatizarea NuclearElectrica.

Compania italiană ENEL nu numai că ne dubla taxa pe certificatele verzi, dar îşi plătea obligaţiile de investiţii tot din banii consumatorilor români. Dovada o reprezintă chiar Referatul procurorilor DNA, prin care s-a cerut arestarea preventivă a vicepreşedintelui ANRE, Sorin Claudiu Dumbrăveanu şi a directorului ENEL, Florin Gugu.

“Participaţia ca obligaţie de investiţie din partea acţionarului italian provine tot din profitul realizat de societatea la care coacţionar este Statul Român, respectiv ENEL MUNTENIA SUD, fără a putea fi cuantificată ca participaţie proprie a părţii italiene”, arată procurorii DNA.

Mai mult decât atât, italienii erau favorizaţi şi la privatizarea centralei nucleare de la Cernavodă.

“Reprezentanţi de la nivelul conducerii instituţiilor implicate în privatizarea S.C. ELECTRICA S.A. au în vedere favorizarea grupului italian ENEL în procedura de privatizare a S.C. NUCLEARELECTRICA S.A., unităţile 3 şi 4, în schimbul unor sume de bani”, a mai concluzionat DNA.

Tribunalul Bucureşti a respins cererea DNA de arestare a vicepreşedintelui ANRE şi a directorului ENEL. DNA a contestat decizia la Curtea de Apel Bucureşti, care urmează să ia o hotărâre definitivă.