Actualitate, Featured

Procurorii DIICOT îl audiază pe Codrin Ştefănescu într-un dosar de corupție

Fostul secretar general al PSD Codrin Ştefănescu a ajuns, vineri, în jurul prânzului, la Reşiţa, unde a fost citat pentru a fi audiat într-un dosar al DIICOT Caraş – Severin. Ştefănescu nu a făcut declaraţii la intrarea în sediul DIICOT.

Codrin Ştefănescu a afirmat, vineri, la ieşirea de la DIICOT Caraş-Severin, că a dat o declaraţie în calitate de fost secretar general al PSD şi s-a declarat convins de nevinovăţia colegilor din filiala judeţeană a PSD. El a anunţat că este suspect deşi a fost doar de două ori în Caraş-Severin. La rândul lor, procurorii DICOT au anunţat că gruparea pe care o vizează este formată din 16 persoane care urmăreau subordonarea instituţiilor publice, prin şantajarea directorilor, pentru a ajunge la bani publici. Pentru înlocuirea directorilor se inventau abateri grave.

“Am fost să dau o declaraţie în calitate de fost secretar general al partidului, sunt alături de colegii mei în această chestiune prin care trec”, a spus Codrin Ştefănescu, la ieşirea de la DIICOT Caraş-Severin.

″Întotdeauna prin statutul nostru, al partidului, de când ne-am înfiinţat, PSD a respectat trei reguli: niciodată conducerea centrală nu s-a băgat în deciziile pe care le ia organizaţia judeţeană de partid (…) niciodată cei de la centru nu s-au implicat în a numi un om într-o funcţie într-un judeţ, a fost o decizie care s-a luat prin vot. Noi primim un mandat prin vot din partea populaţiei, aşa cum primeşte şi PNL şi alte partide, prin acest mandat ne asumăm programul de guvernare pe care îl punem în aplicare. Programul ăsta îl punem în aplicare cu nişte oameni pe care îi numim în nişte funcţii pentru că oamenii aceia respectă programul nostru (…) Prin urmare această anchetă legată de numiri şi deznumiri în PSD Caraş, au loc peste tot în ţară, în toate organizaţiile judeţene, nu numai la noi la fiecare partid, şi n-aş vrea să se creeze un precedent periculos prin care organele să ancheteze astfel de lucruri”, a mai afirmat el.

Ştefănescu a spus că ancheta este în curs.

“Sunt convins de nevinovăţia colegilor mei, este o organizaţie puternică, care a obţinut foarte multe voturi, şi la alegerile europarlamentare şi prezidenţiale (…) şi am încredere că vor fi uniţi şi această anchetă va scoate la iveală adevărul şi că delaţiunile şi plângerile care s-au făcut nu au un temei rezonabil real”, a susţinut Codrin Ştefănescu.

El a spus că are calitatea de suspect: “Eu sunt suspectul care am venit în judeţ de două ori, o dată în ianuarie anul trecut, odată cu constituirea unei echipe interimare de conducere a PSD, şi a doua oară când am venit în martie, împreună cu mai mulţi colegi din conducerea centrală a partidului şi mai mulţi miniştri, am stat şase ore şi am asistat la alegerile judeţene de partid”.

DIICOT a anunţat, printr-un comunicat, că în total sunt urmărite penal 16 persoane şi a precizat acuzaţiile care i se aduc.

”La data de 28.02.2020, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Caraş-Severin au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de 16 persoane, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat, şantaj, complicitate la şantaj, folosirea influenţei ori autorităţii de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, fals material în înscrisuri oficiale, abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului” a transmis DIICOT.

Procurorii au precizat că, la sfârşitul anului 2018, la nivelul judeţului Caraş-Severin s-a constituit un grup infracţional organizat ”având drept scop obţinerea unor profituri materiale prin (prin şantajarea conducătorilor acestor instituţii), care să le asigure accesul la banii publici şi, implicit, posibilitatea de a-i împărţi între membrii grupului”.

”Astfel, în luna decembrie 2018, membrii grupului infracţional organizat s-au folosit de posibilitatea numirii unei persoane apropiate la conducerea organizaţiei judeţene a unui partid politic, în scopul preluării controlului asupra tuturor instituţiilor publice de la nivelul judeţului Caraş-Severin şi asupra altor unităţi publice, care dispun de fonduri financiare importante, în scopul însuşirii sumelor de bani prin contracte de servicii şi lucrări executate parţial sau fictiv”, se mai arată în comunicat.

Potrivit documentului, pentru preluarea controlului asupra instituţiilor publice din judeţul Caraş Severin, ”grupul infracţional urmărea schimbarea din funcţii a şefilor acestor instituţii publice şi înlocuirea acestora cu persoane obediente sau apropiate de liderii grupării”.

”Înlocuirea şefilor instituţiilor se putea realiza doar în situaţii excepţionale, respectiv în cazul săvârşirii unor fapte penale sau a unor abateri disciplinare grave. Pentru realizarea acestui scop, membrii grupului infracţional au ticluit crearea artificială a unor presupuse abateri disciplinare grave săvârşite de către conducătorii instituţiilor pe care urmăreau să îi schimbe din funcţiile deţinute. Pentru a amplifica gravitatea presupuselor abateri disciplinare, membrii grupului publicau periodic articole în mass media locală controlată de către aceştia, articole ce aveau ca scop crearea unui pretext pentru declanşarea de controale disciplinare şi crearea unor presiuni mediatice asupra modului de efectuare a controalelor”, se mai arată în comunicatul DIICOT.

DIICOT a precizat că suspecţilor li s-a adus la cunoştinţă, vineri, calitatea procesuală.

”Vorbim după. După ce ieşim de aici o să vă dau declaraţii. Nu ne ascundem. Nu ştiu, sunt alături de colegii mei din Caraş şi o să vedem după ce mă întorc. Nu ştiu. După ce ies o să vă spun exact pentru ce ne-au chemat”, a declarat Codrin Ştefănescu, vineri, la intrarea în sediul DIICOT Caraş-Severin, potrivit News.ro.

Potrivit unor surse judiciare, DIICOT şi DGA investighează membrii unui grup infracţional organizat care ar fi săvârşit diverse infracţiuni de corupţie legate în special de numirea unor şefi în instituţii publice din Caraş-Severin. Sunt vizaţi politicieni, primari şi jurnalişti.

Ancheta a pornit de la scandalul din Radio Reşiţa, managerul Laura Sgaverdea semnalând în iarna anului trecut abuzurile lui Georgică Severin, şeful SRR, şi imixtiunea unor lideri PSD în politica editorială a postului prin impunerea unor jurnalişti apropiaţi partidului.

În acest context sunt investigate toate numirile în funcţii de conducere ale deconcentratelor din judeţ, ulterior preluării filialei PSD Caraş-Severin de către Luminiţa Jivan, actualul preşedinte al PSD Caraş- Severin.

Printre cei audiaţi sau care urmează să fie audiaţi se află Ioan Borduz, primarul comunei Fârliug, Petru Fara, primarul comunei Târnova, Dumitru Ursu, primarul oraşului Oraviţa, Zaharia Şandru, fostul director al Direcţiei Silvice Caraş-Severin, Dumitru Stepănescu, directorul APIA Caraş-Severin, Marius Cornici, fostul inspector şcolar general, şi mulţi alţii.
De asemenea, în acest dosar a fost audiat senatorul Ioan Chisăliţă, cercetat şi în dosarul şpăgilor adunate de Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara pentru PSD Arad.