Procuratura Generală rusă
Featured, International

Procuratura Generală rusă a decis includerea asociației lui Navalnîi pe lista organizațiilor extremiste

Procuratura Generală rusă consideră că organizația liderului opoziției este angajată în crearea condițiilor propice destabilizării situației sociale și socio-politice.

Monitorizarea Rosfin a inclus, pe 30 aprilie, Fundația și sediul central al Navalnîi, în lista organizațiilor implicate în terorism și activități extremiste, potrivit informațiilor de pe site-ul agenției.

Joi, Tribunalul din Moscova a analizat solicitarea reprezentanților parchetului de recunoaștere a FBK, FZPG(Fundația Anticorupție și Fundația pentru Protecția Drepturilor Cetățenilor, ambele desemnate a fi ONG-uri care activează ca agenți străini în Rusia) și a sediului central al lui Navalîi ca organizații extremiste.

Ședința pe fond va avea loc pe 17 mai. Procuratura Generală consideră că aceste organizații sunt angajate în crearea condițiilor pentru destabilizarea situației sociale și socio-politice.

„Obiectivele reale ale activităților lor sunt crearea condițiilor pentru schimbarea bazelor sistemului constituțional, inclusiv utilizarea scenariului de „revoluți a culorilor”, spune Parchetul, considerând că aceste structuri desfășoară pe teritoriul Federației Ruse activități tipice ale organizațiilor străine și internaționale, fapt pentru care s-a și luat decizia de a fi catalogate aceste activități ca fiind nedorite.

Fundația pentru Protecția Drepturilor Cetățenilor a fost înființată ca organizație non-profit în mai 2019 de susținătorii lui Alexei Navalny. FBK a fost inclus în registrul ONG-urilor care îndeplinesc funcțiile de agent străin în octombrie 2019 iar FZPG în decembrie 2020.