Actualitate, Featured

Procesul în dosarul Colectiv, ar putea fi RELUAT DE LA ZERO: Judecătorul se pensionează

După doi ani de la trimiterea în judecată, procesul în Dosarul COLECTIV ar putea fi reluat de la zero. Judecătorul Valeriu Mihail Terceanu, de la Tribunalului Bucureşti vrea să se pensioneze. CSM a aprobat cererea de pensionare a magistratului.

Membrii CSM au aprobat cererea de pensionare depusă de Valeriu Mihail Terceanu. Potrivit normelor în vigoare, procesul în dosarul incendiului din clubul Colectiv ar putea fi reluat de la început.O cdecizie definitivă va fi luată la următorul termen al procesului, de către viitorul judecător care va prelua dosarul.

Reprezentanţii victimelor din incendiul Colectiv au acuzat de nenumărate ori tergiversarea dosarului, iar Eugen Iancu, preşedintele Asociaţiei Colectiv, nu crede că se va mai întâmpla ceva în proces până la sfârşitul anului.

”Cererea judecătorului de a ieşi la pensie este una firească, în condiţiile în care li s-a pus la dispoziţie ca în cazul în care ies la pensie (judecătorii – n.red.) să iasă în condiţii foarte avantajoase. Ce mi se pare ANORMAL este fapul că există pericolul ca acest dosar să se reia de la zero,” a declarat pentru Mediafax Eugen Iancu, preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010 şi părintele unui tânăr decedat după incendiul de la Colectiv. ”Iar aici avem o mare problemă, pentru că mai sunt trei luni şi se fac trei ani de la această tragedie, iar procesul stă pe loc. Am stat doi ani şi jumătate ca să înceapă procesul, care are două înfăţişări pe fond, iar acum a apărut această lovitură, mai ales că în septembrie trebuia să fie următoarea înfăţişare. Aştept să văd ce răspuns dă CSM.” 

Preşedintele Asociaţiei Colectiv este de părere ce se doreşte tergiversarea procesului.

”Din punctul meu de vedere, s-a dorit mereu întârzierea acestui dosar şi se doreşte în continuare. De doi ani de zile avem o plângere penală cu privire la ce s-a întâmplat DUPĂ incendiu, cu problemele din spitale, iar aici ancheta merge extrem de greu. De ce trebuia să ne batem cu pumnii în piept că putem face faţă în ţară în ceea ce priveşte răniţii?”, conchide Iancu.

Judecătorul Valeriu Mihail Terceanu de la Tribunalului Bucureşti este soţul judecătoarei Geanina Terceanu, condamnată la 7 ani de închisoare pentru că a luat 220.000 de euro mită de la fraţii Becali şi de la Cristi Borcea, pentru a-i achita în dosarul Tranfserurilor din fotbal. El este originar din Rucăr şi, până la Revoluţie, a fost jurist la uzinele ARO. În 1996, a fost numit judecător la Judecătoria Sectorului 6 Bucureşti, de unde a fost promovat ulterior la tribunal.

Odată ce solicitarea de pensionare a fost admisă de plenul CSM, potrivit normelor în vigoare, procesul ar trebui RELUAT DE LA ZERO. Reprezentanţii victimelor din incendiul Colectiv au acuzat de nenumărate ori tergiversareadosarului.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) au trimis în judecată dosarul Colectiv pe 28 aprilie 2016. Un număr de 139 de persoane, 11 unităţi spitaliceşti şi 5 instituţii s-au constituit părţi civile în acest dosar.

Dosarul a avut pe rolul Tribunalului Bucureşti aproape 20 de termene, iar următoarea înfăţişare este stabilită pentru 10 septembrie. În urma tragediei de la Colectiv au murit 64 de persoane, iar alte 146 au fost rănite.

Patronii clubului, George Alin Anastasescu, Paul Cătălin Gancea şi Costin Mincu, sunt acuzaţi de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. Cercetările au fost extinse şi asupra reprezentanţilor firmei care au livrat artificiile în club, Golden Ideas Fireworks.

În 15 ianuarie 2018, judecătorii Tribunalului Bucureşti au decis reunirea cauzei aflate pe rolul acestei instanţe cu cea a dosarului de la Tribunalul Militar, în care sunt cercetaţi doi angajaţi ai ISU, Antonina Radu şi George Petrică Matei, pentru abuz în serviciu. În acelaşi dosar, este judecat şi fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.

Artificierul firmei, Viorel Zaharia, este acuzat de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, în timp ce patronii Cristian Niţă şi Daniela Niţă sunt acuzaţi de favorizarea făptuitorului şi sustragerea sau distrugerea de probe ori înscrisuri.

În dosar au fost puse sub acuzare firmele SC Colectiv Club SRL şi SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, în formă agravantă, având ca urmare decesul mai multor persoane şi vătămare corporală din culpă, în formă agravantă.