International, Stiri

Probleme grave în America de Sud! Ameninţare uriaşă pentru Brazilia

O epidemie poate transforma fiesta fotbalului într-un eşec

 Brazilia

Trei dintre oraşele gazdă ale Cupei Mondiale de fotbal – Natal, Fortaleza şi Recife -, riscă să se confrunte cu o epidemie de febră dengue în perioada turneului final din Brazilia (12 iunie – 13 iulie 2014), conform cercertătorilor.

Riscuri care ‘depăşesc media’ există, de asemenea, în alte patru oraşe-gazdă, Rio de Janeiro, Belo Horizonte, Salvador şi Manaurs. Pentru celelalte şase oraşe care vor organiza meciurile Mondialului brazilian – Sao Paulo, Brasilia, Cuiaba, Curitiba şi Porto Alegre -, situate în sudul şi centrul ţării, riscurile sunt sunt mult mici.

‘Posibilitatea producerii unei mari epidemii de febră dengue în perioada Cupei Mondiale, capabilă să-i infecteze pe vizitatori şi să se propage în ţările de origine ale acestora, depinde de o combinaţie de numeroşi factori, între care numărul ridicat de ţânţari, susceptibilitatea populaţiei şi o rată ridicată a contactelor om-ţânţar, a explicat dr Rachel Lowe, de la Institutul catalan pentru ştiinţele mediului din Barcelona (Spania).

Febra Dengue este o infecție cauzată de un virus care este transmis (răspândit) de țânțari, potrivit Wikipedia. Febra Dengue este cunoscută și sub numele de „febra oaselor rupte” deoarece durerile osoase pot fi atât de intense încât creează senzația că oasele se rup. Printre simptomele acestei boli se numără febra, durerile de cap, erupțiile cutanate asemănătoare celor care apar în cazul rujeolei și durerile musculare și articulare. Există și situații în care febra Dengue poate evolua în una dintre cele două forme severe, cu risc vital, ale bolii. Prima dintre acestea, febra Dengue hemoragică, provoacă hemoragii, permeabilizează vasele sanguine (tuburi care transportă sângele) și determină scăderea numărului de trombocite (ducând la formarea de cheaguri de sânge). Cea de-a doua formă severă, sindromul de șoc Dengue, determină valoare scăzută a tensiunii arteriale.

Există patru tipuri diferite de virus Dengue. După însănătoșire, persoana infectată cu unul dintre aceste tipuri de virus capătă imunitate pe tot parcursul vieții împotriva tipului de virus care a provocat infecția. Cu toate acestea, protecția împotriva celorlalte trei tipuri de virus va fi una de scurtă durată. Dacă persoana respectivă contractează ulterior unul dintre celelalte trei tipuri de virus, riscul apariției complicațiilor crește foarte mult.

În prezent, nu există niciun vaccin împotriva virusului Dengue. Măsurile care se pot lua pentru a împiedica contractarea acestei boli constau în protecția individuală față de înțepăturile de țânțari.

 

 

blank