Rishi Sunak
International

Probleme din ce în ce mai mari pentru cabinetul premierului britanic Rishi Sunak. Un nou ministru e acuzat de hărțuire

Dominic Raab, ministrul Justiției din Marea Britanie, a fost acuzat de hărţuire faţă de personalul său. Este o nouă problemă pentru premierul din Albion, Rishi Sunak.

Sunt deja mari probleme pentru Rishi Sunak, noul premier al Marii Britanii, și guvernul său conservator. Prim-ministrul și-a preluat atribuțiile împreună cu cabinetul pe care îl conduce, dar deja doi miniștri sunt compromiși. Și se confruntă cu acuzații de hărțuire.

Ministrul britanic al Justiţiei Dominic Raab a fost acuzat de hărţuire faţă de personalul său,. Publicaţia The Guardian a informat vineri seara că unor funcţionari ai ministerului li s-a oferit o „portiţă de ieşire” pentru că unii se temeau să lucreze din nou cu Raab, care fusese ministru al justiţiei şi în guvernul condus de Boris Johnson între septembrie 2021 şi septembrie 2022.

Doi miniști din cabinetul lui Rishi Sunak sunt acuzați de hărțuire

Potrivit cotidianului britanic, personalul ministerului a descris o „cultură a fricii” în cadrul serviciului condus de un bărbat „nepoliticos” şi „agresiv”. „Nu era doar neprofesionist, era un tiran”.

Publicaţia informează că noua sa numire în postul pe care îl părăsise în timpul guvernului condus de Liz Truss a devenit o sursă de nelinişte pentru mulţi funcţionari, unii intenţionând să demisioneze.

La rândul său, tabloidul The Sun arată că Raab ar fi aruncat cu roşii într-un acces de mânie în cursul unei reuniuni, ceea ce purtătorul său de cuvânt a calificat drept un „nonsens”, subliniind că „Dominic lucrează dur şi aşteaptă mult de la echipa sa şi de la el însuşi”.

Aceste acuzaţii provoacă semne de întrebare asupra alegerii echipei lui Rishi Sunak într-un moment al numirii echipei sale guvernamentale, opoziţia laburistă cerând explicaţii premierului.

Şefa adjunctă a laburiştilor Angela Rayner a cerut o anchetă „în mod urgent şi independent”.

Marţi seara deja, ministrul britanic fără portofoliu Gavin Williamson îşi anunţase demisia după acuzaţii de hărţuire.

El l-ar fi insultat pe fostul responsabil cu disciplina deputaţilor conservatori, plângându-se că nu a fost invitat la funeraliile reginei Elisabeta a II-a. Alţii susţin că el ar fi spus unui funcţionar „să-şi taie gâtul” şi „să se arunce pe fereastră”.

Serviciile premierului, partidul conservator şi comisia responsabilă de hărţuire în parlament au deschis anchete vizându-l pe acest ministru controversat, destituit deja din două guverne, sub Theresa May, iar apoi sub Boris Johnson.

Rishi Sunak a denunţat „presupusul comportament inacceptabil”, dar a asigurat că nu era la curent cu astfel de „preocupări specifice” în momentul în care îl numise, conform Agerpres.

blank
blank