International, Stiri

Prinţului Charles a gafat incredibil de stupid!

Greşeala moştenitorului tronului Marii Britanii face vâlvă pe tot mapamondul: L-a comparat pe Putin cu Hitler

 charlesss

Prinţul Charles, care se află într-o vizită în Canada, a creat o polemică după ce a comparat acţiunile preşedintelui rus Vladimir Putin în Ucraina cu cele ale dictatorului nazist Adolf Hitler, potrivit unui tabloid britanic, relatează AFP.

Tabloidul britanic The Daily Mail scrie că mai mulţi martori l-au auzit pe Charles făcând această comparaţie într-o conversaţie cu Marienne Ferguson, în vârstă de 78 de ani, care a fugit din Polonia pe când avea vârsta de 13 ani şi care şi-a pierdut mai mulţi membri ai familiei, morţi în lagăre de concentrare.

Moştenitorul tronului Angliei şi septuagenara s-au întâlnit într-o vizită la Muzeul canadian al Imigraţiei, la Halifax, în provincia Noua Scoţie, în estul Canadei, unde prinţul şi soţia sa Camilla au adus un omagiu veteranilor din al Doilea Război Mondial şi familiilor acestora.

După întâlnirea cu fiul reginei Angliei, Marienne Ferguson a declarat că “prinţul a spus că acum Putin este pe cale să facă aproape acelaşi lucru ca Hitler”, referindu-se la acţiuni ruse în Ucraina. “Trebuie să spun că sunt de acord cu el şi sunt sigură că mulţi oameni sunt”, a adăugat ea.

“Am fost foarte surprinsă ca el să facă aceste comentarii, pentru că ştiu că de la (membrii familiei regale) nu te aştepţi să spună astfel de lucruri, dar a fost foarte sincer şi inest”, a adăugat ea.

“Nu comentăm conversaţiile private”, a reacţionat un purtător de cuvânt de la Clarence House, serviciile prinţului Charles, la Londra. “Dar ţinem să subliniem că prinţul de Wales nu caută să facă o declaraţie de politică publică cu ocazia unei conversaţii private”, a adăugat acesta.

În Rusia, în absenţa unor comentarii oficiale imediate, tabloidul Moskovski Komsomoleţ a scris în ediţia online că aceste comentarii ale prinţului “riscă să declanşeze un scandal internaţional şi să complice relaţiile deja tulburate dintre Marea Britanie şi Rusia”.

Cotidianul a insistat asupra unui moment “prost ales” pentru aceste declaraţii, în contextul în care prinţul Charles urmează să se întâlnească cu Vladimir Putin pe 6 iunie, cu ocazia marcării Debarcării din Normandia.

Înainte de prinţul Charles, ministrul german al Finanţelor Wolfgang Schäuble şi fostul secretar de Stat american Hillary Clinton au comparat intervenţia rusă în Ucraina cu invaziile naziste în Europa, în anii ’30.