Featured, Politic

Prin impartirea banilor, Guvernul PSD ii incaiera pe primarii de municipii

Prin transferul finanțării asistenței sociale către administrațiile locale, PSD ignoră propriul program de guvernare, spune primarul de la Alba Iulia, Mircea Hava. Mihai Chirica, primarul Iașului, crede că bugetul este „o calamitate”, iar edilul Brașovului, George Scripcaru, este de părere că orașul poate fi avantajat de proiect.

Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că respinge proiectul Legii Bugetului de Stat pe 2019. În opinia, prin transferul finanțării asistenței sociale către administrațiile locale, PSD își ignoră propriul program de guvernare.

„Normalitatea e un standard greu de atins pentru actuala guvernare. E normal ca eu și colegii mei primari, indiferent de partid, oameni care au muncit
în comunitățile lor bazându-se doar pe competență, să ne punem problema cât mai poate dura haosul ăsta. PSD e dispus să-și ignore propriul program de guvernare, pentru nerespectarea căruia au destituit o mulțime de miniștri, ignorând faptul că au scris negru pe alb că tot ce înseamnă asistență socială suportă statul? De ce ar trebui ca administrația publică locală să pună în practică deciziile unor comisii formate în lipsa unor reprezentanți ai autorității locale? Nu mai socotim cu cât păgubim orașul prin șablonul brevetat de PSD de a da cu o mână și a lua cu două”, a declarat Mircea Hava.

Guvernul PSD ii incaiera pe primarii de municipii

Edilul de la Alba Iulia crede că Guvernul vrea „să se spele pe mâini”.

„În cele din urmă, ne vor cere să plătim pensiile din primării și orice notă de plată pentru care nu mai găsesc bani. Resping categoric acest proiect de lege”, a mai spus primarul Hava.

Proiectul de buget, care i-a nemulțumit pe mulți dintre edilii din țară, ar putea avantaja municipiul Brașov, a afirmat, la rândul său, primarul George Scripcaru, dar numai cu condiția ca cifrele să nu se schimbe.

„Guvernul e un pic strategic aici, eu cred că cei de acolo gândesc lucrurile foarte bine și vor să scape de o responsabilitate, care să fie pusă în sarcina administrațiilor publice locale și de aici apare responsabilizarea în ceea ce înseamnă cheltuirea din veniturile proprii pe priorități și necesități la nivelul localităților, că vorbim de comună, oraș sau municipiu”, a declarat primarul Brașovului, George Scripcaru.

Guvernul PSD ii incaiera pe primarii de municipii

Un alt lucru important, după cum a precizat edilul Brașovului, este acela al cotelor de echilibrare repartizate la nivelul consiliilor județene.

„Și aici e cel mai mare pericol care poate să apară, în funcție de structura Consiliilor Județene, ca și componentă politică. Dacă acolo se duc discuțiile în acest sens, lucrurile nu sunt bune, pentru că necesitățile și echilibrările trebuie să țină cont de multe aspecte. Poate trecem de faza teoretică, în care să spună că acele sume de echilibrare să se ducă, în funcție de priorități, pe proiecte și cofinanțări la nivelul localităților sau pur și simplu să se împartă banii pe criterii politice și atunci să se ducă sumele doar pentru că un primar sau altul este într-un partid sau într-un alt partid”, a mai spus George Scripcaru.

Scripcaru a precizat că a făcut o simulare cu angajații Serviciului Buget din cadrul Primăriei și, până acum, proiectul nu dezavantajează municipiul.

„Eu am făcut o simulare chiar ieri (joi – n.r.), cu Serviciul Buget din cadrul Primăriei, avem câteva date preliminare care, pe noi, la nivel de municipiu, ne avantajează, dar dacă vor rămâne așa. Dacă vor suferi modificări, lucrurile se pot schimba foarte mult, dar, pe datele pe care le avem acum, pe veniturile la care ne raportăm la nivelul anului trecut și cu cotele defalcate care se preconizează a fi repartizate, noi am asigura aceste necesități din venituri proprii”, a spus George Scripcaru.

Primarul municipiului Brașov a mai spus că așteaptă să vadă cum va ieși structura de buget pentru anul 2019.

Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, este de părere că proiectul bugetului pentru anul 2019 va arunca România și mai mult în sărăcie.

„Este ca o calamitate naturală. Practic în urma lui va lăsa o țară și mai săracă decât în cea în care ne aflăm, cu o populație în continuare sărăcită și fără perspectivă de dezvoltare. Un buget care nu este orientat spre dezvoltare nu poate decât să arunce țara în sărăcie. Și aici este caracteristica principală a acestui buget, cu atât mai mult cu cât regiunea de Nord-Est rămâne în continuare văduvită de investițiile de care ar avea nevoie de foarte multă vreme și sunt din ce în ce mai necesare” a declarat, pentru MEDIAFAX, primarul municipiului Iași, Mihai Chirica.

Edilul face apel la toți parlamentarii din zona Moldovei să nu voteze bugetul pentru 2019 dacă acesta nu va avea inclus sumele necesare pentru proiectele prioritare ale regiunii, cum ar fi autostrada Unirii sau proiectele de infrastructură din jurul orașelor.

„Fac apel la toți parlamentarii de Iași și la toți parlamentarii din Moldova să nu voteze acest buget dacă el nu va acoperi necesarul de sume de bani pentru construcția autostrăzii, pentru continuarea proiectelor de infrastructură în jurul orașelor, centurii și alte proiecte esențiale în domeniul educației și a sănătății. Să impună dirijarea fondurilor necesare Guvernului României pentru proiecte esențiale de țară și să stopeze o risipă elementară de dirijare a fondurilor doar din punct de vedere electoral”, a mai spus primarul din Iași.

Mihai Chirica a precizat că bugetul va afecta toate direcțiile de dezvoltare, administrația locală fiind cea care trebuie să facă față provocărilor venite prin ordonanțele de creșteri salariale din ultima perioadă.

„S-au dat tot felul de ordonanțe de creșteri salariale negândite și nefundamentate pe evoluția economică reală a României. (…) Ieșenii vor cunoaște în amănunt toate prejudiciile pe care bugetul le aduce Iașului, dar cu toate acestea nu voi încerca creșterea de taxe și impozite, pentru că nu e nevoie să descărcăm prostia actului guvernamental pe umerii ieșenilor. Am greșit o dată în 2016, e suficient, se pare că greșeala asta ne costă foarte mult”, a afirmat primarul Iașului.

Mai mulți primari au reacționat, vineri, în contextul în care Asociația Municipiilor din România a respins categoric propunerile Ministerului Finanțelor privind preluarea integrală a unor categorii de cheltuieli descentralizate și a cerut asumarea de către Guvern a „susținerii integrale de la bugetul de stat a sistemului de protecție a copilului și a persoanelor cu dizabilități”. Primarul din Bistrița, Ovidiu Teodor Crețu, s-a declarat revoltat de proiectul de buget, spunând că nu poate rezolva problemele oamenilor și nu le poate cere să îl voteze ca să nu facă nimic. Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a declarat că bugetele locale se vor reduce cu 1 miliard de euro, iar primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a spus că, în cazul în care nu vor fi alocați mai mulți bani unităților administrativ-teritoriale, nu vor mai exista fonduri pentru investițiile dorite. La rândul său, primarul Ploieștiului, Adrian Dobre, a declarat că se gândește că va ajunge, anul acesta, din cauza lipsei banilor, fie să nu plătească servicii de utilitate publică, fie să dea afară “jumătate din Primărie”

blank