Breaking News, Stiri

Primul val de zăpadă din acest an a bulversat jumătate din ţară

Cod portocaliu de ninsori pentru 18 județe și Capitală

cod portocaliu

Drumurile naţionale 22, 67C, 23B și 2G au fost închise din cauza ninsorilor şi viscolului puternic. 18 judeţe şi Bucureştiul se află sub Cod portocaliu. Meteorologii spun că s-ar putea institui chiar cod roşu, o premieră pentru România. Aeroporturi sunt închise, precum şi porturile de la Marea Neagră, iar porţiuni de autostrăzi sunt blocate de autorităţi.

Mai bine de jumătate din ţară este sub avertizare de vreme rea. E cod portocaliu de ninsori şi viscol în zece judeţe şi în Capitală până mâine la ora 18.00. Alte 16 judeţe sunt sub cod galben. Drumurile naţionale 22, 67C, 23B și 2G au fost deja închise de Poliţia Rutieră.

Avertizarea de Cod portocaliu de ninsori şi viscol, valabilă până duminică la ora 18.00, ar putea fi prelungită până luni, cu posibilitatea de a fi emis şi codul roşu în anumite zone, a anunţat conducerea ANM, precizând că situaţia nu este “înspăimântătoare”, dar este de durată.

În cursul zilei de sâmbătă şi în noaptea de sâmbătă spre duminică, viscolul se va intensifica în Muntenia, iar în judeţele Giurgiu, Călaraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila şi Ilfov, inclusiv municipiul Bucureşti, temporar vor fi rafale ale vântului de peste 75…80 km/h, va ninge abundent, iar ninsoarea va fi puternic viscolită.

În intervalul menţionat, vremea se va înrăutăţi. În sudul şi estul ţării va ninge, iar vântul va avea intensificări, viscolind ninsoarea. Vitezele vor depăşi la rafală 60…70 km/h în sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, precum şi în zona Munţilor Banatului, a Carpaţilor Meridionali şi de Curbură, zone în care şi stratul de zăpadă va fi consistent. Vor fi precipitaţii mixte şi se va depune polei local în Dobrogea, iar în prima parte a intervalului şi în Banat, sudul Olteniei şi al Munteniei. Cantităţile de precipitaţii vor depăşi pe arii restrânse 20 l/mp în 24 de ore.