Primul caz
Medical

Primul caz de gripă aviară H3N8 la om, descoperit în China

China a depistat primul caz de gripa aviară H3N8 la om. În același timp, autorităţile sanitare au declarat că riscul de transmitere de la o persoană la alta este redus, informează miercuri, 27 aprilie AFP, citat de Agerpres.

Un băiat de patru ani, primul caz de gripă aviară H3N8 la om în China. Potrivit sursei citate, tulpina H3N8 infectează caii, câinii şi focile, însă nu fusese detectată anterior la om.

Ministerul Sănătăţii din China a declarat marţi, 27 aprilie, că un băiat în vârstă de patru ani din provincia centrală Henan a fost testat pozitiv pentru tulpina H3N8 după ce a fost internat la începutul lunii aprilie cu febră şi alte simptome.

Familia acestuia creşte pui şi locuieşte într-o zonă în care sunt prezente raţe sălbatice.

Potrivit Ministerului Sănătăţii chinez, vitima a fost infectată direct de păsări. În acest sens, nu s-a constatat „nicio anomalie” în urma testelor efectuate asupra persoanelor apropiate pacientului.

Riscul de contagiere este redus
Prin urmare, cazul băiatului rezultă dintr-o „transmitere punctuală interspecii”, iar riscul de contagiere pe scară largă este redus.

„Ministerul a transmis totuşi locuitorilor să nu se apropie de păsările moarte sau bolnave şi să meargă la medic în caz de febră sau simptome respiratorii.

Cazurile de transmitere a gripei aviare de la om la om sunt extrem de rare. Tulpinile H5N1 şi H7N9, detectate în 1997, respectiv 2013, au fost cauzele principale ale cazurilor umane de gripă aviară, potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA (CDC).

Potrivit unui studiu american publicat în 2012, tulpina H3N8 ar fi provocat pneumonie fatală la peste 160 de foci de-a lungul coastelor americane în anul precedent”, relatează sursa citată.