Social, Stiri

Primul caz de “boala limbii albastre” a fost confirmat la Brăila

Primul caz de “boala limbii albastre” s-a confirmat la Brăila, într-o gospodărie din localitatea Ulmu, unde din zece probe ridicate una a fost cu rezultat pozitiv, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență, lt. col. Ștefan Stoian, conform AGERPRES.

primul-caz-de-boala-limbii-albastre-a-fost-confirmat-la-braila-274607

“Conform Programului de supraveghere serologică pentru bluetongue (boala limbii albastre) pe anul 2014, au fost recoltate și expediate către laboratorul Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Brăila, zece probe de ser sanguin de la bovine, aparținând mai multor proprietari din comuna Ulmu, județul Brăila. În urma efectuării examenului pentru detecția anticorpilor antivirus bluetongue s-a constatat că proba recoltată de la o bovină de pe raza unității administrativ teritoriale Ulmu a reacționat pozitiv”, a afirmat lt. col. Ștefan Stoian.

Măsurile luate de ISU au vizat plasarea sub supraveghere oficială a gospodăriei, izolarea animalului și interzicerea deplasării animalelor din și în gospodăria respectivă.

Celelalte animale ale proprietarului unde a fost depistată bovina au fost izolate în gospodărie și tratate.

“Se monitorizează permanent zona din jurul focarului prin inspecții clinice periodice ale rumegătoarelor domestice (bovine, ovine, caprine etc), de către medici veterinari desemnați de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Brăila. Deținătorii de animale au obligația de a observa permanent rumegătoarele pe care le dețin și de a anunța apariția oricărei modificări a stării de sănătate a acestora medicului veterinar”, a spus lt. col. Ștefan Stoian.