Presa americană a anunțat că primul campion mondial din istoria gimnasticii masculine din SUA, Kurt Thomas, în vârstă de 64 de ani, a murit în urma unui accident cerebral, pe care îl suferise în 24 mai.

Primul campion mondial al SUA la gimnastică a încetat din viață

Bart Conner, soțul Nadiei Comăneci, a scris pe rețelele de socializare un mesaj cutremurător, după aflarea morții lui Kurt Thomas: „Sunt complet devastat de această ştire. Kurt a fost un rival feroce pentru mine, dar apoi mi-a devenit un foarte bun prieten. Mi se frânge inima pentru soţia sa – Beckie, pentru copii lui – Hunter, Kassidy şi Kurt, dar şi pentru întreaga comunitate a gimnasticii, care a pierdut un pionier al său”.

Primul campion mondial al SUA la gimnastică Kurt Thomas a scris istorie în gimnastica masculină
Kurt Thomas a adus Americii primul titlu mondial al gimnastică artistică masculină, în 1978, prin victoria de la sol de la Strasbourg, scrie nytimes.com.

Un an mai târziu, acesta a urcat din nou pe cele mai înalte culmi la Campionatele Mondiale, la sol și la bară. În 1979, Thomas a obținut nu mai puțin de șase medalii la Campionatul Mondial.

Kurt Thomas nu a câștigat însă și medalii olimpice, dar palmaresul său rămâne impresionant.

Viitorul gimnast de elită, crescut doar de mamă
Kurt Bilteaux Thomas s-a născut la Miami, în data de 29 martie 1956. Tatăl lui, care administra o fabrică de carne, a murit pe când Kurt avea 7 ani și frații au fost crescuți de mama lor, Ellie, o secretară.

„Am vrut să devin doctor sau polițist și apoi baschetbalist sau fotbalist profesionist”, a povestit atletul pentru The New York Times în 1979, aducându-și aminte de copilărie.

La 14 ani, Kurt a rămas fascinat de echipa de gimnastică primul campion mondial Miami-Dade Junior College. Visul lui Thomas a început după ce s-a înscris într-o nouă echipă de gimnastică din cadrul liceului la care învăța și a câștigat o bursă la Indiana State University din Terre Haute.

Nadia Comăneci, mesaj emoționant: „Suntem întristați, șocați, devastați”/ Ce declara gimnasta de aur în 2018
La rândul ei, Nadia Comăneci a scris un mesaj emoționant pe Twitter: „Noi, toţi cei din familia gimnasticii, suntem întristaţi, şocaţi şi devastaţi de moartea unuia de-al nostru. Odihneşte-te în pace, Kurt.“

„Când cineva îți spune: „Fac pariu că nu poți să faci asta!”, eu spun: „Fac pariu că pot!”, declara Nadia Comăneci, la Marius Tucă Show, în 2018.

„Am vrut să fac mereu mai mult decât ce ziceau Béla (n.r. Béla Károlyi) și Márta (n.r. Márta Károlyi). Dacă ziceau faci 25 de genuflexiuni, făceam 50. Da. Împreună cu alți sportivi care au facut enorm pentru România. Nici nu știu dacă m-aș simți bine să am un succes fără să fac nimic”.

RISCURI: Moment critic pentru o gimnastă, după un accident teribil
În 2019, o gimnastă tânără și-a încheiat cariera în agonie, după ce și-a dislocat ambii genunchi în timpul unui exercițiu, transmite ABC News.

Gimnasta Samantha Cerio, care urma să-și termine studiile universitare în luna mai, a anunțat imediat retragerea ei printr-o postare pe rețeaua socială Instagram.

Echipa de la Universitatea Auburn, din care face parte Cerio, s-a adunat în jurul coechipierei lor accidentată după rutină.

Samantha Cerio concura pentru Universitatea din Auburn atunci când oribilul accident a avut loc, în timpul unui concurs regional NCAA din Baton Rouge, Louisiana.