Social, Stiri

PRIMELE REZULTATE ale anchetei privind suspiciunile de malpraxis de la Maternitate din Botoşani

Comisia constituită prin dispoziţia managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati Botoşani, Corneliu Mihai, a prezentat, miercuri, primele concluzii ale anchetei derulate în cazul femeii de 35 de ani care a fost operată de patru ori după o naştere şi al cărei copil nou-născut a murit la mai puţin de 24 de ore.

maternitate_botosani_28671000

Potrivit coordonatorului Secţiei de obstretică şi ginecologie a Spitalului Judeţean Mavromati, medicul Gina Puflea, cadrele medicale care au asistat la naştere au respectat „protocoalele” în astfel de cazuri.

Medicul Gina Puflea a susţinut că, la internare, pacienta avea o dilataţie de trei centimetri, iar copilul era „perfect sănătos”. „Au urmat cinci ore de travaliu, după care s-a intrat în expulzie. După aproape 20 minute, s-a constatat că expulzia s-a blocat. S-a intrat în urgenţă în operaţie cezariană, s-a extras un nou-născut de sex masculin de 3.800 grame cu Abgar 1. Fătul a fost dus pe reanimare, iar la câteva ore de la intervenţie nu a mai supraveţuit”, a afirmat Gina Puflea, care a adăugat că motivul decesului nou-născutului a fost o „hipoxie severă”.

În ceea ce priveşte mama, coordonatorul Secţiei de obstretică şi ginecologie susţine că, după naşterea prin cezariană, aceasta a avut o „sângerare intraoperatorie”, care a necesitat o intervenţie chirurgicală. După operaţie, starea pacientei era critică, ea fiind transferată pe Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Mavromati, unde, pe fondul unei hemostaze, a fost nevoie de o altă operaţie.

Medicii susţin că a patra invervenţie chirurgicală a fost necesară pentru extragerea meşelor abdominale. „Starea pacientei a devenit stabilă, a avut o evoluţie favorabilă, iar o a patra intervenţie s-a practicat pentru extragerea meşelor. Pacienta este stabilă, recuperată”, a adăugat Puflea.

Potrivit acesteia, ancheta va fi continuată de o comisie de specialitate formată din profesori universitari ieşeni.

blank