Actualitate, Stiri

Primele-doamne ale Romaniei, in cele mai frumoase imagini.

Carmen Iohannis este omul momentului. Noua prima-doamna a Romaniei a uimit pe toata lumea cu discretia si modestia sa.

masmedia (2)

Inevitabil, au aparut si primele comparatii cu celelalte prime-doamne ale Romaniei. Toata lumea spune ca sotia lui Klaus Iohannis este foarte diferita de celalte partenere de viata ale fostilor presedinti ai Romaniei.

Aparent, Carmen Iohannis pare mult mai retrasa, insa in spate ea are foarte multe activitati. Este profesoara de limba engleza, este pasionata de arta franceza, dar si de gastronimia franceza si in tinerete a facut balet. Mai mult, Carmen Iohannis iubeste frumosul, iar muzica este o alta pasiune de-a ei. Ea stie chiar sa cante si la pian. Carmen Iohannis a fost intotdeauna preocupata de felul in care arata, de aceea face mult sport si are un antrenor personal.

masmedia (5)

Cu toate acestea, ea a maturisit ca nu se va implica niciodata in viata politica a sotului sau si ca fi cu adevarat o prima-doamna, retrasa, care isi va face aparitia alaturi de Klaus Iohannis doar atunci cand va fi nevoie.

masmedia (3)

Maria Basescu, mereu alaturi de sot

Maria Basescu a fost la fel de discreta, insa a mai mereu alaturi de sotul sau, Traian Basescu. Fata de celalalte prime-doamne, Maria Basescu s-a expus mai mult public, mai ales ca este mult mai tanara decat anterioarele.

masmedia (4)

Maria Basescu a lucrat in turism, apoi a fost implicata in mai multe afaceri. Prima alaturi de fratele lui Traian Basescu, Mircea, cunoscuta “ca fabrica de inghetata a lui Basescu”. Ulterior, ea a mai avut o firma care se ocupa cu impresarierea artistica si organizarea de spectacole.

Maria Basescu s-a retras mai tarziu din afaceri si s-a dedicat familiei, in special cresterii celor doua fete, Ioana si Elena Basescu.

masmedia (6)

Nadia Constantinescu, discretie maxima
Spre deosebire de Nina Iliescu, Nadia, sotia lui Emil Constantinescu, a fost mult mai activa in viata publica. L-a insotit pe fostul presedinte al Romaniei in cateva vizite oficiale, insa nu a exagerat cu aparitiile publice.
Cei doi s-au casatorit in 1963, anterior fiind colegi la Facultatea de Drept din Bucuresti. Nadia si Emil Constantinescu au doi copii, un baiat si o fata.

Cu toate ca in public pareau un cuplu perfect, se pare ca Emil Constantinescu ar fi calcat stramb si ar fi avut o relatie extraconjugala cu o doctorita.

masmedia (8)

Daniela Rosca a fost medicul personal al lui Emil Constantinescu, in perioada in care acesta era seful statului. In 2002, doctorita a trimis mai multor publicatii o scrisoare in care a recunoscut si povestit cu lux de amanunte idila traita cu fostul presedinte: “Sunt medic, am 47 de ani (?) Am facut parte din echipa de medici care avea grija de sanatatea presedintelui. A inceput sa ma curteze insistent, imediat dupa ce a preluat Puterea, dar i-am cedat abia in decembrie 1997. A fost o poveste de dragoste care a durat pana in noiembrie 2000. L-am iubit cu adevarat. In 3 ani de zile, cat a durat legatura noastra, ne vedeam, in medie, cam o data pe saptamana. Ca medic personal, aveam acces la dansul non-stop.” Ulterior, ziarele au aflat ca, dupa relatia cu Emil Constantinescu, Daniela Rosca a devenit iubita lui Stelian Tanase, de care pare ca acum nu o mai leaga nimic, de vreme ce doctorita a adaugat, pentru CANCAN, ca “in afara copilului meu si a mamei mele, pentru mine nu mai exista nimeni!”, marturisea atunci Daniela Rosca.

Nina Iliescu, cel mai aspru partener de viata

Nina si Ion Iliescu s-au cunoscut pe cand aveau doar 18 ani. Cand s-au vazut prima data, in 1948, erau elevi de liceu: ea la “Iulia Hasdeu”, el la “Sfantul Sava”. S-au cunoscut la sedintele Uniunii Asociatiilor Elevilor Romani. Nina, Elena Serbanescu pe atunci, era secretara organizatiei pe Bucuresti cu probleme de cultura, iar Ion a fost ales secretar al Comitetului National al UAER.

masmedia (7)

Ea juca volei in echipa Liceului “Iulia Hasdeu”, iar el coordona initial compartimentul sportiv al UAER. Mai apoi a inceput sa se ocupe de departamentul organizatoric, dar intalnirile cu Nina Serbanescu nu au incetat.

“Provenea dintr-o familie modesta, din cartierul Crangasi. Tatal sau decedase in 1945, iar mama, o femeie simpla – cu care aveam sa ma inteleg totdeauna foarte bine – si-a sustinut cu greu cele doua fete la liceu”, isi aminteste presedintele. El insusi provenea dintr-o familie modesta, tatal fiind muncitor ceferist, iar mama adoptiva lucratoare la atelierul de croitorie al Spitalului Filantropia, asa ca celor doi nu le-a fost greu sa isi gaseasca preocupari si idealuri comune.

Nina Iliescu a fost mereu discreta, insa tot timpul isi mustra sotul acasa atunci cand facea un pas gresit. Ion Iliescu a povestit singur cum a fost certat de sotia sa atunci cand l-a facut “prost” pe Emil Constantinescu, cum tine facturile casei si ii plateste mancarea de la Cotroceni, cum o intreaba oamenii in piata cand mai are timp presedintele sa mai scrie si carti… Chiar daca nu se baga in politica, Nina Iliescu a fost criticul cel mai sever al sotului sau.

masmedia (1)

“Sotia mea este cel mai bun prieten al meu. Traim in primul rand de-o viata. Este o persoana cu o personalitate puternica si niciodata nu a acceptat o pozitie secundara fata de mine si nu a vrut sa-si consacre statutul de sotie a lui Iliescu. Are propria sa personalitate, a avut raspunderile proprii cu un destin profesional bine determinat si nu a vrut, pe langa conjunctura data, amintirea unei anumite practici a Cabinetului 2 din Romania, nu a vrut sa accepte nici un fel de similitudini din acest punct de vedere si de aceea, pastrand sustinerea morala continua si comuniunea in intelegerea lucrurilor, isi pastreaza si un ton critic foarte sever, este criticul meu, este cel mai apropiat om. Este omul cel mai apropiat si care sufera alaturi de mine cand sunt probleme grele, dar care este si criticul cel mai sever si cel mai obiectiv, pentru ca o face nu interesat, ci pur si simplu pentru ca vrea sa imi mearga bine”, spunea Ion Iliescu in 2004.