Actualitate

Primele concluzii ale raportului întocmit de corpul de control în cazul bebelușilor din Argeș

Corpul de Control al ministrului Sănătății a demarat o anchetă în cazul bebelușilor din Argeș care s-au îmbolnăvit și nici până în ziua de azi nu se știe de la ce. S-a vehiculat numele companiei lactate Brădet și s-a spus că un lot de brânză ar fi fost infestat cu E.coli, dar apoi s-a revenit și s-a spus că firma în cauză nu are nici o legătură cu îmbolnăvirea copilașilor.

Acum, după ce Corpul de Control a demarat o anchetă au apărut și primele concluzii privind situația îmbolnăvirilor copiilor din Argeș.

Potrivit raportului întocmit de Corpul de Control, în privința acţiunilor derulate la nivelul structurilor locale, potrivit informării transmise de către DSP Dolj, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru alimente și furaje, DSP Dolj a informat ANSVSA în privința neregulilor constatate în urma verificărilor efectuate la o exploatație comercială de bovine din județul Dolj, care furnizează lapte crud pe raza județului Argeș. Astfel, la data de 26 februarie a.c., o echipă de inspectori ai DSP Dolj, împreună cu medici veterinari de la DSVSA Dolj au constatat că nu se efectuează triajul epidemiologic al mulgătorilor – cinci persoane- la ieșirea din tură, motiv pentru care societatea a fost sancționată cu amendă, în valoare de 3.000 de lei, conform HG 857/2011. La data de 2 martie a.c., o echipă a DSP Dolj a constatat neconformități în privința structurii controlului medical periodic conform fișei corespunzătoare personalului încadrat ca îngrijitor de animale.

Lucrătorii Ministerului Sănătăţii continuă activităţile legale, împreună cu specialişti din cadrul ANSVSA, pentru identificarea surselor de îmbolnăvire a copiilor cu SHU.

Totodată, preşedintele ANSVSA spune că nu trebuie să răspândim panică și că toate produsele lactate de la rafturi sunt conforme normelor.
„Laptele de la cele două ferme nu are E.coli. Fermierii din România au o problemă. Nu îşi mai pot livra laptele pentru că s-a creat panică. Să nu răspândim panică”, a afirmat Andrei Butaru.

blank