Social, Stiri, Ultima Ora

Primarul Sorin Oprescu a aprins luminile de sărbători din Capitală, împreună cu nepoţii săi

Primarul Sorin Oprescu a aprins, sâmbătă seară, din Piaţa Universităţii, împreună cu cei trei nepoţi ai săi şi cu alţi doi copii, luminile de sărbători din Capitală, după ce le-a urat bucureştenilor „Sărbători fericite”.

sorin_oprescu__2_98704400

 Edilul i-a îndemnat pe bucureşteni să îşi iubească oraşul şi a spus că aprinde luminile „pentru anii care vor veni”.

„Vreau să vă multumesc celor care sunteţi aici sau care sunteţi la casele voastre, vreau să vă mulţumesc pentru tot ceeea ce aţi făcut pentru oraşul ăsta. Vreau să vă urez «Sărbători fericite», să vă îndemn să vă iubiţi oraşul, pentru că şi el vă iubeşte”, a spus SoSorin Oprescude pe scena amenajată la esplanada cu statui din Piaţa Universităţii.

„La mulţi ani, Bucureşti! La mulţi ani, România!” le-a urat primarul bucureştenilor, apoi în jurul pupitrului de pe scenă au venit cinci copii, trei dintre aceştia fiind nepoţii primarului, care au apăsat butonul de la care au fost aprinse luminile de sărbători din Capitală.

Înainte de aprinderea luminilor, pe scenă au urcat Alexandra Violin şi Teatrul de Umbre, reprezentat de Leon Magdan, urmaţi de Mandinga şi Connect-R.

Odată cu aprinderea luminilor, cu o zi înainte de Sfântul Andrei, Ocrotitorul României, a fost dat startul sărbătorilor de iarnă din Bucureşti şi a fost deschis târgul de Crăciun „Bucharest Christmas Market”.

 Din Piaţa Universităţii au fost aprinse aproape trei milioane de beculeţe de tip LED, care împodobesc Capitala cu ocazia sărbătorilor de iarnă, pe un traseu de 24 de kilometri, pe bulevardele Magheru, Nicolae Bălcescu, I. C. Brătianu şi Unirii, de la Piaţa Unirii până la Palatul Parlamentului şi de la Palatul Parlamentului până la intersecţia cu Mircea Vodă, în Piaţa Universităţii, Piaţa Romană, pe bulevardele Lascăr Catargiu şi Regina Elisabeta, dar şi pe Şoseaua Kiseleff şi în Piaţa Victoriei, pe Calea Victoriei, la Arcul de Triumf, în Centrul Istoric, în Piaţa Constituţiei, Piaţa Regelui şi Piaţa George Enescu, precum şi pe bulevardele Buzeşti – Berzei, Ferdinand, Dacia şi Constantin Prezan.

Tot pentru sărbătorile de iarnă au fost împodobite Piaţa Operei şi intrarea către Opera Română, parcarea de la Universitate şi intersecţiile str. Mihail Sebastian-Calea 13 Septembrie, bd. Vasile Milea-bd. Timişoara şi Şos. Progresul-Calea Rahovei.

De asemenea, au fost aprinse beculeţe pe Calea Dorobanţi, bulevardul Aviatorilor, bulevardul Carol, Şoseaua Bucureşti-Ploieşti, precum şi în pieţele Charles de Gaulle, Rosetti, Presei Libere şi Roma.

Ornamentele de sărbători luminează şi intrarea în Bucureşti de pe DN1, A2, A1 şi cea dinspre Giurgiu.

Sărbătorile de iarnă aduc în Capitală, pentru cel al treilea an consecutiv, evenimentul „Bucharest Christmas Market”, care se desfăşoară în perioada 29 noiembrie – 28 decembrie, între orele 10.00 si 22.00. Târgul de Crăciun este organizat de Primăria Municipiului Bucureşti, prin CREART, în două zone simbol ale Capitalei: Piaţa Universităţii, la esplanada cu statui, şi Parcul Cişmigiu.

Muzica de toate genurile, inclusiv colindele, precum şi tradiţiile şi obiceiurile de iarnă din toate zonele ţării, vor fi prezenţe constante în calendarul Bucharest Christmas Market.

Pe esplanada cu statui din Piaţa Universităţii sunt deschise, ca şi în anii precedenţi, 100 de căsuţe amenajate special pentru Târgul oficial de Crăciun al Capitalei.

Căsuţele transformă centrul Bucureştiului într-un Sat Magic al Sărbătorilor de Iarnă, decorat cu peste 14 tone de cetină. La esplanada cu statui poate fi admirat şi tradiţionalul brad de Crăciun, încărcat cu acadele, clopoţei şi luminiţe.

Timp de o lună, la Bucharest Christmas Market vor putea fi cumpărate obiecte tradiţionale, ceramică pictată, lemn cioplit, icoane şi pânzeturi brodate, costume şi măşti tradiţionale, jucării din lemn şi instrumente muzicale, globuri pictate manual, coroniţe din crenguţe de brad, ghirlande şi lumânări parfumate. Unii dintre meşterii prezenţi la târg vor confecţiona la faţa locului obiecte si podoabe.

Oferta gastronomică la căsuţe va fi, şi ea, una bogată: cozonaci, vin fiert, turtă dulce, plăcinte, magiun, dulceţuri, miere, siropuri.

Copiii sunt aşteptaţi la târgul de la Universitate să îl întâlnească pe Moş Crăciun. Până la sosirea acestuia, într-o căsuţă special amenajată, cei mici vor fi aşteptaţi de spiriduşi şi alte personaje de poveste. Dacă ratează întâlnirea cu Moşul, copiii îi pot lăsa scrisori, la cutia poştală aflată tot pe esplanada cu statui.

Tot în Piaţa Universităţii, pe scena amenajată pentru Bucharest Christmas Market, sunt programate mai multe concerte, cu ansambluri de muzică populară, grupuri de copii şi colindători, ansambluri de datini şi obiceiuri din toate zonele ţării, Lora, Monica Anghel, Nico, Cornelia şi Lupu Rednic, Floarea Calotă, Sofia Vicoveanca, Gheorghe Turda, LaLa Band, Ducu Bertzi, Gheorghe Gheorghiu, corul Simbol, Vasile Şeicaru, Horia Brenciu şi Loredana.

Noutatea din acest an a târgului o reprezintă, la capitolul muzică, spectacolul dedicat Zilei Naţionale a României. Astfel, de 1 Decembrie, vor urca pe scenă corul de cameră Accoustic, orchestra Valahia, Floarea Calotă, Traian Ilea şi Valeria Codorean Ilea, Sofia Vicoveanca, Lavinia Goste, Petrică Mîţu Stoian, Gheorghe Turda şi Ansamblul Busuiocul din Bacău.

Bucharest Christmas Market este organizat anual şi se înscrie, încă de la prima ediţie, în reţeaua internaţională a celor mai importante târguri de Crăciun din Europa – Christmas Markets, fiind membru oficial al acesteia. Intrarea la evenimente este liberă.

blank