Actualitate

Primarul Robert Sorin Negoiţă, la bilanţul Direcţiei Generale de Poliţie Locală Sector 3

Primarul Robert Sorin Negoiță a participat astăzi, 18 martie, la prezentarea bilanțului pentru anul 2014 al Direcției Generale a Poliției Locale (DGPL) Sector 3. La eveniment au mai participat subprefectul Capitalei, Mariana Câmpurean, comisarul-şef al Poliției Sectorului 3, Cornel Drumariu, viceprimarul Sectorului 3, Cristian Tudorache, city managerul Primăriei Sectorului 3, Constantin Mitache, și reprezentanţi ai Poliției Locale.

10985816_944656352223099_4044194017769792122_n_37321800

„Vreau să vă felicit pentru tot ce ați făcut anul trecut. Am luat la cunoștință despre realizările dumneavoastră, pe care de altfel le știam și din teren. Poliția Locală Sector 3 are o evoluție pozitivă, însă este departe de ceea ce ar trebui și de ceea ce ne dorim. Am de menționat câteva aspecte de sinteză. Avem în sector lucruri vizibil favorabile, ca de exemplu,  ridicarea mașinilor abandonate de pe domeniul public. Aș vrea însă să remarc și aspecte mai puțin favorabile, cum ar fi prea puține amenzi pe curățenie și numărul insuficient de polițiști în patrulă pe străzi, așa cum ar trebui să se întâmple. De asemenea, am văzut situații în care polițiștii locali nu au dat o amendă zile întregi, iar dacă mergem acum pe cel puțin trei străzi cu siguranță găsim, din nefericire, un cetățean ce trebuie amendat pentru că a aruncat gunoiul pe jos. Obiectivul nostru este să îi determinăm pe cetățeni să lase curat în urma lor. Conștientizăm că avem probleme și cu parcările în sectorul 3 și că ați fost mai toleranți cu cei care nu au respectat legea. Trebuie însă să fim mai drastici, să aplicăm legea și să fim foarte atenți mai ales în zonele aglomerate și în dreptul școlilor unde nu ar trebui să mai existe mașini parcate neregulamentar. Vreau să vă urez mult succes pentru anul 2015  și să vă asigur de toată susținerea mea”, a declarat primarul Sectorului 3, Robert Sorin Negoiţă.

Pentru anul 2014, Direcţia Generală a Poliţiei Locale Sector 3 a avut drept obiectiv strategic principal asigurarea ordinii publice şi a securităţii cetăţenilor. În acest sens, s-a intervenit pentru creşterea eficienţei acţiunilor de ordine publică, reducerea activităţilor de comerţ neautorizat, asigurarea respectării normelor legale privind circulaţia rutieră, precum şi în vederea creşterii calităţii vieţii şi siguranţei cetăţenilor prin descurajarea actelor infracţionale.

Potrivit raportului, comparativ cu anii trecuţi în 2014 serviciile Ordine Publică, Ordine Publică Parcuri şi Intervenţii Rapide au înregistrat o creştere a valorii amenzilor aplicate. Astfel, poliţiştii locali au aplicat conform Legii nr. 61/1991 un număr de 7.076 de amenzi în valoare totală de 1.430.980 de lei. De asemenea, s-au aplicat pentru comerţ ilicit şi ordine publică un număr de 4.210 amenzi în valoare totală de 3.620.750 de lei, potrivit Legii nr. 12/1990. Echipele de poliţişti locali au întocmit 598 de procese verbale de constatare a încălcării prevederilor HCGMB nr. 114/2004 privind interzicerea circulaţiei autovehiculelor în parcurile şi grădinile publice.

În domeniul controlului comercial, s-au aplicat 135 de amenzi în valoare de 1.490.750 de lei, potrivit Legii nr. 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite. Totodată, 531 de agenţi economici care au desfăşurat activităţi comerciale fără autorizaţie/acord de funcţionare au fost sancţionaţi, valoarea amenzilor ridicându-se la suma de 564.600 de lei.

Pe parcursul anului 2014, Serviciul Circulaţie pe Drumurile Publice a participat la constatarea a 87 de accidente rutiere, iar în baza O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice s-au aplicat 3.169 de amenzi în valoare totală de 687.050 lei. Patrule DGPL Sector 3 au asigurat supravegherea spaţiilor verzi şi a locurilor de joacă, fiind înregistrate 1.530 de amenzi în valoare de 97.865 de lei. În urma controalelor efectuate de Serviciul Disciplina în Construcţii din cadrul DGPL Sector 3 au fost emise 5571 de somaţii şi au fost identificate 40 de construcţii provizorii pe domeniul public.

Direcţia Generală de Poliţie Locală Sector 3 a continuat, prin intermediul Serviciului Dispecerat, să preia şi să rezolve sesizările cetăţenilor la numărul de telefon 021.9543. Numărul de sesizări primite a crescut treptat de la an la an, în 2014 dublându-se comparativ cu 2011. Anul trecut, locuitorii Sectorului 3 au semnalat în 11.007 sesizări telefonice probleme diverse de la comerţul stradal ilicit până la ocuparea abuzivă a imobilelor.

Cu ajutorul sistemului de supraveghere video monitorizat de DGPL Sector 3 au fost semnalate 3.856 de evenimente (accidente rutiere, ambuteiaje, incidente de tulburare a ordinii publice, comerţ stradal neautorizat, protecţia mediului şi salubritate).

În aceeaşi perioadă, Serviciul Autorizare a întocmit 6.126 de lucrări pentru aprobarea funcţionării în acord cu normele de alimentaţie publică, în spaţii comerciale, în pieţe şi târguri, dar şi pe domeniul public.

De asemenea, DGPL a derulat în perioada 10 noiembrie-10 decembrie 2014 proiectul pilot Ora de educaţie rutieră”, prin care 1.100 de levi din 12 şcoli din Sectorul 3 au fost instruiţi în ceea ce priveşte respectarea normelor rutiere.

Pe parcursul anului 2014, activităţile Direcţiei Generale de Poliţie Locală a Sectorului 3 s-au desfăşurat în parteneriat cu alte instituţii dintre care amintim Poliţia Sector 3, Brigada de Poliţie Rutieră, Inspecţia Sanitară de Stat, Direcţia Sanitar Veterinară, Oficiul pentru Protecţia Consumatorului, Garda Naţională de Mediu sau Garda Financiară.

Pornind de la bilanţul pentru 2014, reprezentanţii DGPL Sector 3 au prezentat şi un plan de măsuri pentru anul în curs. Printre obiective se numără extinderea actualului sistem de supraveghere video şi în zonele de periferie, promovarea şi dezvoltarea programului de colectare selectivă a deşeurilor, îmbunătăţirea activităţii de prevenire a faptelor antisociale, demararea unor campanii de informare în rândul comunităţii, precum şi reducerea numărului de infracţiuni pe raza Sectorului 3 în colaborare cu celelalte instituţii de specialitate.

blank