Primarul Moscovei
International

Primarul Moscovei: 200.000 de oameni vor ajunge șomeri după plecarea companiilor Occidentului

Primarul Moscovei a anunțat că sute de mii de locuitori ai orașului își vor pierde locurile de muncă, din cauza retragerii companiilor occidentale din Rusia.

„Conform estimărilor noastre, aproximativ 200.000 de oameni riscă să-și piardă locurile de muncă”, a scris Primarul Moscovei Serghei Sobianin într-o postare oficială pe blogul său, potrivit Business Insider.

În mesaj, Sobianin afirmă că Moscova a aprobat un program de sprijin pentru ocuparea forței de muncă în valoare de 3,36 miliarde de ruble (sau aproximativ 41 de milioane de dolari), care ar furniza locuri de muncă temporare sau conversie profesională celor fără slujbă.

Sobianin a scris că aproximativ 58.000 de angajați ar trebui să beneficieze de acest program și că Rusia va oferi o alocație lunară pentru copii, și împrumuturi pentru întreprinderile mici și mijlocii.

Comentariile lui Sobianin vin în timp ce președintele rus Vladimir Putin continuă să nege faptul că sancțiunile Occidentului au afectat economia Rusiei.

„Putem spune acum cu încredere că o astfel de politică (de sancțiuni) față de Rusia a eșuat. Strategia blitzkrieg-ului economic nu a funcționat. Mai mult, inițiatorii înșiși nu au putut scăpa de sancțiuni” – a spus el, luni.

Peste 750 de companii au anunțat public că vor întrerupe operațiunile în Rusia – complet sau parțial – de când a început invazia Ucrainei, potrivit Școlii de Management Yale.

Unele companii s-au angajat să-și plătească în continuare lucrătorii ruși cât timp sunt închise în țară, deși nu este clar cât timp intenționează să acorde sprijinul.

McDonald’s, una dintre primele afaceri majore care s-a retras din Rusia, a anunțat că închiderea magazinelor sale din țară a costat compania 50 de milioane de dolari pe lună, deoarece își menține pe statul de plată cei aproximativ 62.000 de angajați locali.

Unele dintre locațiile sale sunt încă deschise, deoarece sunt în sistem de franchiza, iar acestea au refuzat să închidă, a informat agenția de presă de stat RIA Novosti, care este controlată de Putin.

Postarea lui Sobianin arată că Moscova încă se confruntă cu o listă lungă de crize. Autoritățile orașului vor discuta în următoarele săptămâni despre stocul de medicamente, care trebuie menținut fără importuri, a scris el.

„Este multă muncă de făcut, ale cărei rezultate vor apărea abia peste câțiva ani”, mai spune primarul.

blank