Actualitate, Stiri, Ultima Ora

Primarul, în lacrimi la conferinţa de presă

Sorin Oprescu: „Ce să-i spun tatălui copilului, vorbe? Am trei nepoţi. Putea să fie unul dintre ei…”

Sorin OprescuPrimarul Capitalei, Sorin Oprescu şi-a întrerupt concediul de odihnă ca să vină să dea socoteală în faţa bucureştenilor, în urma morţii copilului sfâşiat de câini.

Sorin Oprescu, a cerut organizarea unui referendum local pentru eutanasierea câinilor maidanezi din Bucureşti, după ce copilul de 4 ani a fost ucis de câinii vagabonzi într-un parc din sectorul 2. Votul ar urma sa aiba loc, cel mai devreme, în ultima duminică din luna septembrie.

„Consider necesară declanşarea imediată a unui referedum local pentru a afla opinia populaţiei legată de o eutanasiere sau nu a câinilor comunitari. Voi face exact ceea ce spune populaţia”, a declarat Sorin Oprescu.

El a spus că trebuie luate măsuri imediate în cazul câinilor vagabonzi.

„Referendumul se poate declanşa pentru orice problemă de interes deosebit din unităţile administrativ-teritoriale şi trebuie comunicată populaţiei cu 20 de zile înainte de desfăşurare. Ar putea fi desfăşurat în ultima duminică din septembrie sau prima din octombrie”, a continua edilul Bucureştiului.

Primarul Capitalei a declarat că se simte vinovat pentru moartea copilului şi că ar demisiona în cinci secunde dacă ar şti că aduce copilul înapoi.

„Mă simt vinovat alături de toţi ceilalţi care au gândit şi au făcut această lege. (…) Dacă aş ştii că se rezolva mâine şi aduc copilul ăla înapoi, plec în cinci secunde. Nu îl aduc înapoi. Am spus de la început: din cauza ipocriziei noastre, nu am spus din cauza unora sau altora.

Eu nu spun că funcţionează toate lucrurile perfect, eu nu spun că, poate, dacă aveam capacitatea, o făceam exact aşa cum o doreşte populaţia. 95 la sută nu îi vor pe câinii ăştia, 5 la sută sunt mai vocali au senzaţia că sunt europeni. Ce să fac, între ciocan şi nicovală? Pentru că am respectat legea…?”, a declarat Sorin Oprescu.

Edilul a continuat, cu vocea tremurândă din cauza lacrimilor care l-au invadat, că putea oricare dintre nepoţii săi să fie în locul copilului ucis, când a fost întrebat ce le va spune părinţilor acestuia.

„Ce să-i spun tatălui copilului, vorbe? Nu m-am căţărat niciodată pe durerea cuiva. Ce să-i spun? Am trei nepoţi. Putea să fie unul dintre ei. Ce să-i spun, iertaţi-ne pe toţi? Nu pot! Asta simt acum în faţa dvs.”, a spus Oprescu, gâtuit de emoţie.

„Tot ceea ce a spus Băsescu este adevărat. El a fost primar şi ştie. Problema mea este că pe mine m-au ales cetăţenii şi fac ce spun ei”, a mia spus primarul.

Acesta a precizat şi că va cere un audit la Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor, pe ultimii 10 ani. De asemenea, joi dimineaţă va începe şi ancheta administrativă la ASPA. Atât raportul auditului, cât şi al anchetei vor fi prezentate în decurs de şapte zile.

Presedintele Traian Băsescu a susţinut o declaraţie de presă, marţi la Palatul Cotroceni, şi a cerut, în calitate de cetăţean şi fost primar al Capitalei eutanasierea maidanezilor.

Fostul edil al Bucureştiului a cerut Guvernului o ordonanţă de urgenţă prin care să se stabilească un termen în care iubitorii de animale să ia câinii maidanezi acasă, după care cei care nu au fost adoptaţi să fie imediat eutanasiati.

blank