Featured, Ultima Ora

Primarul General, Gabriela Firea, a avut o întâlnire la sediul PMB cu prof univ dr. Adrian Streinu Cercel și cu primarii de sector

Primarul General, Gabriela Firea, a avut o intalnire la sediul Primariei Capitalei cu prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel, cu primarii de sector, cu directorii Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale din Bucuresti, cu directorul Politiei Locale a Capitalei si cu seful Politiei Bucuresti pentru a stabili masurile de prevenire si limitare a raspandirii COVID-19.

Printre aceste masuri se numara si testarea a peste 10.000 de bucuresteni, astfel ca Primaria Capitalei va achizitiona 4.000 de teste iar cele 6 primarii de sector vor achizitiona cate 1.000 de teste. In prezent, Institutul Matei Bals are 1.000 de teste rapide cu care se va incepe testarea.

blank

Primarul General, Gabriela Firea: „Ne-am intalnit cu totii pentru a stabili ce masuri trebuie luate in continuare pentru prevenirea raspandirii coronavirusului, si pentru a informa corect cetatenii in ceea ce priveste aceste masuri, mai ales ca in ultimele ore au circulat numeroase informatii contradictorii pe care aş vrea să le dezminţim cu privire la faptul că din acest moment prioritate vor avea bucureştenii şi nu grupele deja vulnerabile care erau testate până acum şi anume persoanele care se află în carantină, medicii, asistenţii sau persoanele din izolare care au simptome. Facem aceste dezminţiri şi vom explica de fapt ce înseamnă acest proiect al eşantionării Municipiului Bucureşti şi al unor teste care să arate adevărata stare de sănătate în capitală.

Prof. Univ. Dr. Adrian Streinu Cercel: „Este vorba de stabilirea nivelului de circulaţie a SARS-CoV-2 la nivelul populaţiei din Bucureşti. Pentru acest lucru, noi am făcut o estimare pe un eşantion de studiu, plecând de la o populaţie de două milioane de locuitori. Avem nevoie sa testam 9.558 de persoane. Evident că această testare incumbă anumite riscuri, prin faptul că nu toţi vor fi acasă, unii vor fi plecaţi, alţii nu vor dori să fie testaţi, la alţii datele vor fi insuficiente şi ca atare prin corecţie de 10% se ajunge la 10.514 persoane, care trebuie să fie evaluate din acest punct de vedere. Şi, în funcţie de rezultatele preliminare ale studiului evident că eşantionul de studiu poate fi redimensionat văzând şi făcând. Nu trebuie să lăsăm oamenii să se îmbolnăvească, nu trebuie să ne pregătim doar la nivelul spitalelor, iar pentru acest lucru noi trebuie să ştim pe unde circulă acest virus în momentul de faţă şi mai mult decât atât, să ştim şi pe unde a circulat.

Este motivul pentru care facem această evaluare, care este o evaluare ştiinţifică şi evident care ne va da o serie de date lămuritoare. Organizaţia Mondială a Sănătăţii afirma cât se poate de clar: Europa în momentul de faţă este epicentrul pandemiei, ca atare suntem în mijlocul acestei pandemii. În funcţie de ce măsuri vom lua şi de modul în care vom reuşi să protejăm populaţia, acestea vor fi şi rezultatele trecerii prin pandemie pentru România. Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi a spus clar: dacă sunteţi în epicentru, aveţi un singur lucru de făcut sau trei: testaţi, testaţi, testaţi!

Cadrele medicale, evident, se testează. Pacienţii, evident, se testează. Dar mai trebuie testata si populatia, ca să ştim dacă acea populaţie este sănătoasă sau dacă este infectată în momentul de faţă cu virus sau dacă a trecut prin infecţia cu acest virus. Şi dintr-o dată aceste trei informaţii vor schimba complet modalitatea de abordare a problematicii acestei pandemii în viitorul imediat următor. Contextul este acesta: 80% din forme sunt forme uşoare şi medii de boală. Majoritatea acestor forme se consumă la domiciliu, așadar infectează pe cei din jurul zonei respective. Motiv pentru care eu trebuie să mă deplasez din spital la casa omului, să văd despre ce este vorba acolo, să-l testez şi dacă-l găsesc pozitiv să-l şi tratez şi respectiv să-l carantinez pentru următoarele 14 zile la domiciliu. Evident că aici eforturile vor fi concertate de la toate nivelurile, inclusiv la nivelul primăriilor de sector şi al Primăriei Capitalei. În absenţa screeningului, formele uşoare pot să treacă nedetectate. Dacă nu screenezi la domiciliu, eşantionat, şi voi avea forme uşoare, ele vor genera formele ulterioare de infecţii severe care din păcate va ajunge la spitale şi vor necesita costuri din ce în ce mai mari. Şi ca atare, creşte, pe cale de consecinţă, riscul de transmitere comunitară. Până aici nu cred că trebuie să fim savanţi nemaipomeniţi, ca să ne dăm seama de aceste lucruri care sunt absolut simple şi de bun simţ. În Italia, formele asimptomatice ale infecţiei au dat riscul cel mai mare de transmitere al SARS-CoV-2. Deci, Italia, care vedem ce a făcut şi vedem rezultatele în fiecare zi şi ne înspăimântăm şi ne îngrozim, n-a acţionat în modul în care vrem noi să acţionăm şi acesta a fost rezultatul. Noi nu avem voie să nu învăţăm din erorile şi greşelile altora. Şi, atenţie, n-au fost greşeli intenţionate, ci au fost dezvoltări în cursul unei pandemii. În pandemie nimeni nu ştie cum vor evolua lucrurile. Ca atare, devine imperios necesară cuantificarea nivelului de circulaţie al SARS-CoV-2 la nivelul populaţiei generale, asta facem cu acest proiect şi mulţumim doamnei primar general că a dat concursul, în urma avizului ministrului Sănătăţii pe care l-am obţinut în cursul zilei de ieri şi într-adevăr vorbim de un eşantion cu circa 10.514 persoane alocat la două milioane de locuitori ai Bucureştiului”.

Este necesara o evaluare stiintifica

Prof. Univ. Dr. Streinu Cercel a mai explicat: „Vorbim practic de un studiu transversal, este o evaluare ştiinţifică, nu este o testare pur şi simplu. La ora la care discutam acum ştim că avem un număr de 188 de persoane pozitive, dintre care în sectorul 2 sunt 116, ştim locaţiile, ştim străzile, evident că va trebui să folosim aceste date în vederea următorilor paşi care vor urma zilele următoare. În sectorul 3 sunt 6, în sectorul 4 – 11, în sectorul 5 – 3 persoane, în sectorul 6 – 14, în sectorul 1 – 24 şi în Ilfov 14.

Astea sunt datele acum, ele sunt într-o dinamică alertă şi poate probabil că mâine vom discuta de altceva. Acesta este algoritmul de selectare a eşantionului de studiu şi vedeţi că luăm în calcul evidenţa imobilelor de locuinţe din Bucureşti, ne ducem mai departe şi selectăm modul pentru testare şi aici preşedinţii de asociaţii ale locatarilor au un rol deosebit de important pentru a ne pune la dispoziţie date cu privire la cine mai stă în apartamentele respective, pentru că mulţi au plecat din Bucureşti şi atunci nu are rost să consumăm resurse în mod inutil, deci preşedinţii asociaţiilor de locatari devin plăcile turnante a acestui proiect.

Evidenţa apartamentelor şi locatarii din imobil, selectarea persoanelor pentru testare, iar testarea se va face pe aceste categorii de vârstă.

Vedeţi că am luat o grupă de 0-19 ani, am luat o grupă de 20-44 de ani, una de 45-64 de ani (plecând de la modelul spaniol şi, respectiv, modelul francez, pentru că acum lucrurile se desfăşoară altfel comparativ cu ce a fost China şi respectiv cu ce a fost Italia), o grupă de 65-79 de ani şi grupa de peste 80 de ani.

Toate acestea vor face obiectul acestei selectări de persoane şi vom aplica două tipuri de teste. Un tip de test rapid pentru decelarea anticorpilor şi acest test rapid, care a fost foarte mult discutat dacă trebuie sau dacă nu trebuie, ne trebuie în acest moment pentru a vedea câte persoane au trecut deja prin infecţia cu acest SARS-CoV-2. Şi respectiv unul de actualitate stringentă, respectiv un test rapid de antigen, care să ne spună prezenţa în circulaţie la acest moment a virusului. Deci avem două aspecte diferite – ce a generat această infecţie până acum şi aceasta se face prin căutarea anticorpilor, este istorie, şi respectiv ce avem în momentul de faţă, respectiv prezenţa virusului în circulaţie şi asta reprezintă datele recente. Plecând de aici vom şti si ce este de facut in continuare. Nu vom mai duce persoanele de colo-colo să le plimbăm către spital, ci le vom trata la domiciliu, astfel încât să închidem focarele acolo unde ele există. Evident că între timp primăriile trebuie să spele şoselele de dimineaţa şi până seara, clanţele de dimineaţă până seara, gardurile de dimineaţă până seara, cu apă care să fie hiperclorinată. Clorul este cel care inactivează acest virus şi ca atare putem să facem acest lucru, avem staţii unde putem să luăm apa şi să spălăm. Unde este curăţenie nu este virus. Virusul stă pe jos, respectiv pe clanţe, pe uşi, pe geamuri. Unde punem mâna, acolo este şi virusul. Ducem telefoanele mobile la faţă şi de pe faţă pe urmă îl tragem şi îl ducem în dreptul nasului”.

Prof. Streinu Cercel a mai explicat ca datele colectate vor fi date demografice, date clinice: „Vom întreba dacă au sau nu au acuze de boală, istoricul de călătorii şi respectiv istoric de contact de persoane confirmate cu COVID-19. Iar impactul estimat este unul fantastic, în sensul că vom identifica nivelul de circulaţie a acestui virus în populaţie prin acele teste cu antigen, vom identifica nivelul de circulaţie nedetectat, prin istoricul de trecere prin infecţie, datorită prezenţei anticorpului, şi ele se fac în paralel şi evident că vom identifica zone unde este necesară intervenţia pentru combaterea transmiterii în colectivităţi. Încă vorbim la momentul ăsta de o transmitere local-comunitară. Peste o săptămână vom vorbi strict de transmitere comunitară şi lucrurile se vor schimba radical. Este momentul să intervenim în această problemă şi eu vă mulţumesc”.

Criteriile de testare, stabilite de statisticieni

In ceea ce priveste criteriul de selectie a celor 10.514 bucuresteni care vor fi testati, prof. Streinu Cercel a mai explicat ca statisticienii vor stabili acest lucru: „Există o echipă în spatele acestui proiect prezentat foarte scurt, care în cursul zilei de astăzi, mâine şi respectiv poimâine vor face eşantionarea. Şi în urma acestei eşantionări, cu datele primite de la dumneavoastră cu privire la preşedinţii de asociaţii de locatari, vom şti clar pe categorii de vârstă unde să mergem, pentru că astea se vor pune peste circulaţia pe care o cunoaştem deja la nivelul Bucureştiului, aşa cum v-am arătat pe sectoarele respective, cu numărul de cazuri importante. Vedeţi că avem sectorul 2, de exemplu, care este cu cele mai multe cazuri în momentul de faţă şi unde aglomeraţia în blocuri este foarte mare. Avem blocuri pe 10-11 niveluri şi acolo încărcătura cu oameni e foarte mare. Ştim exact cum vrem să acţionăm. În contextul în care găsim o persoană sau două persoane pe o scară, toată scara respectivă va intra într-o aşa-zisă carantină şi vor fi asistaţi inclusiv de corpul medical cu colegii de la spitalele din subordinea Primăriei pentru a crea gradul de confort psihic din punct de vedere al posibilelor îmbolnăviri şi în acelaşi timp să fim convinşi că acest virus nu se mai transmite. Scările respective vor fi decontaminate de sus şi până jos, astfel încât să putem să ţinem lucrurile sub control. Este momentul să prevenim apariţia îmbolnăvirilor”.

Este necesara colaborarea asociatiilor de locatari

In ceea ce priveste modalitatea efectiva de testare, interventia in teren a medicilor epidemiologi, acesta a mai explicat: „Am primit tot felul de semnale că nu se doreste intrarea in locuinte aechipelor de specialisti. Nici nu se pune problema ca acestia sa intre in casele oamenilor, se pune problema să dăm o mână de ajutor, în faţa scării blocului. Preşedintele de scară va comunica cu locatarii si va anunta ca se coboara pe rand, astfel incat sa se poata completa toate informatiile necesare, date din buletin, pasaport etc. Recoltarile se vor face în afara blocului. Aceste teste se colectează, timpul de reacţie pentru test este cam de 15 minute pentru fiecare dintre ele, deci vă daţi seama că într-o jumătate de oră, 20 de minute noi putem să avem rezultatul pe care să-l şi dăm înapoi persoanei direct prin SMS.

Referitor la precizia acestor teste, orice test poate să dea eroare, dar acurateţea acestor teste depăşeşte 98%. Deci rămâne un grad undeva de 2% care poate să fie o rată de fals negativitate, dar este infimă şi evident ca în orice studiu ea este asumată.

Problema este că dacă vom găsi persoane şi evident că le vom găsi, ele vor fi protejate şi mai mult decât atât, au o şansă enormă să nu dezvolte forme severe pentru că vor primi medicaţie din pripă. Orice infecţie care este tratată la bază nu ajunge să se complice. În momentul în care s-a complicat, deja se schimbă total filosofia pacientului respectiv”.

Testari concomitente

In cadrul intalnirii, Primarul General a solicitat ca managerul spitalului Victor Bals sa explice opiniei publice ca aceasta testare nu va determina intarzierea testarii categoriilor sociale expuse: personal medical, persoane in izolare sau carantina etc.

Prof. Univ. Dr. drian Streinu-Cercel: „Noi funcționăm la diferite niveluri, și anume nivelul de prespital și respectiv nivelul de spital, funcționează ca și până acum, nu se schimbă absolut nimic, asistenţa medicală este asigurată exact ca şi până acum. Ce vrem să schimbăm în mod radical este abordarea acestei probleme şi anume să nu stăm noi şi să vă aşteptăm pe dumneavoastră să vă îmbolnăviţi, ci, din contră, noi -care ştim ce avem de făcut – să venim către dumneavoastră, către locuinţele dumneavoastră şi să vă dăm o mână de ajutor la dumneavoastră acasă, astfel încât să prevenim apariţia de îmbolnăviri cu forme severe”.

13 autoturisme electrice puse la dispozitie de Primaria Capitalei

In ceea ce priveste informarea cetatenilor, prof. univ.dr Adrian Streinu-Cercel a explicat: „Preşedinţii de asociaţie si Poliţia de proximitate pot să face acest lucru, îi vor informa pe cetateni cât se de poate de corect şi de civilizat. Este un lucru benefic pe care noi încercăm să-l punem la dispoziţia populaţiei, avem şi suportul dumneavoastră şi nu este puţin lucru. După cum bine ştiţi, în urmă cu câteva zile am tras un semnal de alarmă că avem nevoie de nişte automobile, pentru a putea face acest proiect, le-am şi primit şi vă mulţumesc, doamna Primar General, pentru ca ne-ati pus la dispozitie 13 autoturisme electrice, acestea fiind deja în curtea Institutului Matei Balş. Cu aceste autoturisme vor circula asistente medicale şi respectiv şoferii, care vor duce acest corp medico-sanitar către locuinţele bucurestenilor.

As dori sa mai fac o precizare, pentru ca am fost intrebat daca oamenii au dreptul sa refuze testarea. Acestia au dreptul sa refuze, dar daca refuza, total inutil, pierd o şansă să ştie care este statusul lor virusologic, care este starea lor de sănătate. Efortul de a dezvolta acest proiect n-a fost unul dintre cele mai mici cu putinţă. În primul rând ne-am izbit de sursa de finanţare, în al doilea rând ne-am izbit de modalitatea de procurare a reactivilor. În al treilea rând a trebuit să studiem cât se poate de clar aceste kituri pe care le folosim.”

blank