Primarul Capitalei, Gabriela Firea, amenință că va depune plângeri penale pe numele ministrului Mediului, Costel Alexe, și pe numele ministrului Economiei, Virgil Popescu, după poluarea din Capitală, când s-ar fi ars peste 260 de tone de păcură.

Primarul general al Capitalei Gabriela Firea anunță că va depune plângeri penale pe numele unor politicieni

Gabriela Firea a anunțat la Antena 3, că s-au ars peste 260 de tone de păcură și de acolo vine poluarea din Capitală. Acest lucru s-ar fi întâmplat în perioada 27 februarie – 3 martie.

„În primă fază, Ministerul Economiei a ieșit prin reprezentanți și Elcen și a spus că nu au ars păcură, au ars doar gaze. Ministrul Economiei, în cadrul Comisiei parlamentare, când a fost audiat, întrebat de parlamentari a fost nevoit să recunoască faptul că a ars și păcură, dar a spus că, pe medie, folosind acest truc, media, că nu a fost foarte mult. (…) Începând cu 27 februarie, a fost introdusă păcura în cazanul nr. 2 de la Grozăvești. Ulterior, până pe 3 martie, au funcționat cu cazanul nr. 1 pe gaze și cu nr. 2 pe regim mixt, adică și păcură. Consumul total a fost de 260 de tone. Avem așa: pe 27.0 -, 32,5 tone, pe 28.02 – 48 de tone, pe 29.02. – 40 de tone de păcură, pe 1 martie , când a fost incidentul – 40 de tone (…) și a doua zi, după poluare și toate semnalele cetățenilor și ONG-urilor nu s-au liniștit și în data de 2 martie au ars 61 de tone, mai mult decât cu o zi înainte, o inconștiență crasă. Dacă domnul ministru al Economiei mai rămâne ministru este o pată pe întregul Guvern. Dacă domnul ministru al Mediului mai rămâne ministru după faptul că îi minte pe cetățeni este o pată pe obrazul întregului Guvern. ȘI pe data de 3 martie mai puțin, 21 de tone. Total – 260,4 tone”, spune Firea.

Citeste si...
Codrin Ștefănescu, reacție în scandalul momentului: Carmen Dan nu ar trebui să demisioneze

Aceasta amenință că depune plângeri penale pe numele celor doi miniștri și cere autorităților statului să facă o anchetă temeinică.

„Eu cer autorităților statului să facă anchetă. Săptămâna viitoare depunem plângere penală și pe numele ministrului Economiei Virgil Popescu, candidat la CJ Mehedinți, și pe numele domnului ministru al Mediului, Costel Alexe, candidat la președinția CJ Iași, miniștri în funcție ai cabinetului demis, propus, că nu se mai știe ce se întâmplă. Aș vrea ca aceste organe de anchetă să vadă dacă a fost un accident întâmplător, din dorința Elcen de a economisi gaze și să ardă păcură, când era cald afară și nu era cazul să se folosească păcură care este intens poluatoare, sau au făcut intenționat acest lucru, probabil angajații Elcen și de la CET Grozăvești vor spune adevărul”, a mai spus Firea.

În urmă cu o săptămână, în noaptea de duminică spre luni, stațiile pentru măsurarea calității aerului din București au înregistrat depășiri chiar și cu 900-1.000% peste limitele maxim admise la poluarea cu PM2,5 și de aproape 800% la poluarea cu PM10.

firea, ministru, poluare