Actualitate, Stiri, Ultima Ora

Primarul Bacăului, Romeo Stavarache, reţinut de DNA pentru 24 de ore

Cercetat pentru cinci acuzații de luare de mită

 romeo stavarache

Romeo Stavarache, primarul Bacăului, a fost reţinut, joi, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Aceștia îl acuză de cinci infracțiuni de luare de mită de ordinul sutelor de mii de euro. Alături de Romeo Stavarache au mai fost reținute alte două persoane, Liviu Cenușă și Liviu Goian, ambii patroni de presă.

Din ordonanțele de reținere întocmite de procurori a reieșit că, în cauză există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, în perioada 2008 – 2011, inculpatul Romeo Stavarache, direct sau prin intermediul celorlalți 2 inculpați, a pretins și primit, de la 4 oameni de afaceri, mai multe sume de bani după cum urmează:

1. La începutul anului 2008 a pretins de la administratorul unor societăți comerciale să îi fie remis un procent de 50% din valoarea decontată de Primăria Bacău, aferentă fiecărui stâlp de iluminat public la care firma administrată de acesta efectua lucrări în baza contractului încheiat cu această instituţie, valoare ce era de 38 de euro/stâlp.

În baza acestei solicitări, în perioada martie 2008 – octombrie 2011, inculpatul Romeo Stavarache a primit, prin intermediul mai multor societăţi comerciale şi asociaţii sportive, suma totală de 810.670 lei.

2. În luna ianuarie 2009, inculpatul Stavarache Romeo a pretins de la un alt om de afaceri suma de 150.000 de lei, pentru ca societăţii comerciale administrate de acesta să îi fie atribuit un contract privind executarea de lucrări tehnico-edilitare. Banii au fost primiți în două tranșe, prin intermediul unei asociații sportive.

3. În luna aprilie 2009, inculpatul Romeo Stavarache a pretins de la același om de afaceri, un procent de 10% din valoarea unui contract de antrepriză generală, încheiat între această societate şi Agenţia Naţională pentru Locuinţe Bucureşti, având ca obiect construcţia unui bloc cu 45 de locuinţe în Bacău, lucrare în valoare de 2.688.769,90 euro, inclusiv TVA.

În baza acestei solicitări, în perioada aprilie 2008 – septembrie 2011, Romeo Stavarache a primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor societăţi comerciale şi asociaţii sportive, suma totală de 1.259.789,03 lei.

4. În luna martie 2010, inculpatul Romeo Stavarache i-a solicitat, administratorului unei societăți comerciale să încheie contracte de publicitate cu o anumită firmă, pentru ca primăria să îşi execute în mod corespunzător obligaţiile ce decurgeau din contractul de gestiune al serviciului public de salubrizare a municipiului Bacău încheiat cu această societate. În baza acestei solicitări, au  fost încheiate  două contracte în lunile martie 2010 şi aprilie 2011, în baza cărora omul de afaceri a plătit sumele de 40.000 lei, respectiv 30.000 lei.

5. În perioada martie – aprilie 2009, împreună cu o altă persoană, i-a solicitat lui unui om de afaceri suma de 100.000 lei cu titlu de sponsorizare a unei asociații sportive, în schimbul eliberării unui certificat de urbanism, bani care au fost primiţi în data de 24.04.2009.

Dosarul edilului este instrumentat de DNA Bacău, ai cărei procurori ar urma să înainteze instanţei propunerea de arestare preventivă a acestuia.

Într-un alt dosar, Stavarache a fost trimis în judecată, în aprilie, tot de procurorii anticorupţie, pentru tentativă la abuz în serviciu, într-un dosar legat de repartizarea unei locuinţe către un subaltern. Alături de el au fost deferiţi justiţiei Gheorghe Muntianu, la data faptelor şef al Serviciului administrare fond locativ şi îndrumare asociaţii de proprietari din cadrul Primăriei Municipiului Bacău, şi Gavril Pircu, la data faptelor director executiv al Direcţiei patrimoniu din cadrul Primăriei Bacău, în prezent şef serviciu la Serviciul Patrimoniu.

Procurorii susţin că primarul Bacăului a aprobat încheierea contractului de vânzare-cumpărare pentru o locuinţă, ca urmare a solicitării formulate de Muntianu în cadrul audienţelor, deşi cererea acestuia nu fusese verificată de compartimentele de specialitate din cadrul Primăriei Bacău, iar la cerere nu au fost anexate înscrisurile care dovedeau calitatea de chiriaş şi îndeplinirea obligaţiilor rezultate din această calitate.

Edilul a respins acuzaţiile, susţinând că fapta de care este acuzat “nu a existat niciodată” şi că “este o eroare a procurorilor”.

Romeo Stavarache este edil al municipiului Bacău din 2004. El conduce şi organizaţia judeţeană a PNL, înainte de intrarea în acest partid fiind membru PUR (actualul PC).

Liviu Cenușă și Liviu Goian, reținuți de DNA alături de primarul municipiului Bacău, sunt oameni de afaceri care dețin și firme media.

Suceveanul Liviu Cenușă este proprietarul cotidianului Ziarul de Bacău, iar Liviu Goian este acționarul principal al unei firme de construcții, al postului de televiziune TV1 Bacău, precum și președinte al echipei de fotbal SC Bacău. Cei doi sunt acuzați de complicitate la luare de mită, potrivit agerpres.ro.

Liviu Goian a mai fost anchetat în urmă cu mai mulți ani după ce doi angajați ai firmei sale au fost striviți de un mal de pământ în timp ce lucrau la un canal pe un șantier de construcții din apropierea Bacăului. Goian nu a fost găsit vinovat în respectivul caz.

Municipiul Bacău mai are în prezent doar un viceprimar, Vasile Tescaru, ca urmare a demisiei anunțate în urmă cu o lună de către celălalt adjunct al primarului, Mihai Șuștac. Acesta își motivase decizia prin existența unor probleme personale, dar în administrația municipiului se vorbește despre o retragere ca urmare a faptului că la revenirea sa din concediu ar fi găsit documente semnate cu numele său de alte persoane, deocamdată nedezvăluite public.