Președintele PNL Ludovic Orban a anunțat intenția de a lansa un nou program de dezvoltare locală. El susține că investițiile vor rămâne prioritare și anul viitor, chiar dacă deficitul bugetar va trebui redus considerabil. Mesajul le-a fost transmis direct primarilor, în cadrul unei dezbateri despre Programul Național de Redresare și Reziliență. Edilii au profitat de ocazie și i s-au plâns liderului coaliției de problemele cu care se confruntă.

Un nou program de dezvoltare locală ar putea fi lansat, în contextul atragerii fondurilor europene pentru Redresare și Reziliență. Ar fi vorba de PNDL 3, iar finanțarea acestuia ar putea începe anul viitor. Anunțul a fost făcut de președintele PNL, într-o dezbatere cu primarii din Vrancea.

Ludovic Orban: ‘Vom avea discuții începând cu a două parte a anului pentru a stabili ce urmează să fie finanțabil. O vom face în consultare cu localități, vom stabili criterii, mecanisme, astfel încât să nu existe discriminare politică la alocarea proiectelor, să poată avea acces în funcție de de criteriile de prioritizare și evident vom aloca o sumă importantă”.

Primarii de comune, în special cei ai opoziției, s-au plâns că programele existente sunt insuficiente, iar banii nu ar fi distribuiți echitabil.

Ștefan Moscu (PSD), primar al comunei Cîrligele: “Noi, cei care facem infrastructură în mediul rural, începând de la drumuri, școli, grădinițe, gaze, nu avem alocat niciun ban. La ora actuală nu vedem luminița de la capătul tunelului”.

Grigore Mihăeș (PSD), primarul localității Naruja: “Unele UAT-uri au primit bani frumoși, altele aproape deloc. Pe PNDL nu s-au mai făcut plăti din octombrie”.

Aleșii locali au multe necunoscute privind accesarea acestor bani.

Cristi Misăilă (PSD), primarul din Focșani: “Nu putem demara studiile de fezabilitate pentru a ne putea pregăti cererea de finanțare fără a ști ce trebuie și ce nu trebuie finanțat din acest proiect”.

Dragoș Ciobotaru (PNL), primarul localității Vizantea-Livezi: “Noi avem nevoie de rețele de gaze, despre care chiar am început să ne facem speranțe în urmă cu doi trei ani. Suntem de râsul Europei că avem doar 40% din teritoriul României acoperit cu rețele de gaze”.

Ludovic Orban a explicat că proiectele locale pot fi sprijinite financiar și prin alte programe, dar a cerut primarilor să gândească bine unde și cum fac aceste investiții.

Ludovic Orban: “Sunt sate muribunde, sunt sate unde ai 20 de decese și o naștere, sunt sate care vor muri. Noi, din păcate, la Ministerul Dezvoltării nu mai avem decât contabili, Ministerul Dezvoltării a ajuns un facturier pe PNDL, nu mai au oameni care să aibă viziune de dezvoltare”.

Primarii au fost încurajați să discute cu ministrul Fondurilor Europene pentru că prioritățile lor să fie incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență.