Featured, Politic

Primaria Capitalei și alegerile parlamentare, mizele politice ale lui 2020

România îşi va reconfigura în 2020 puterea politică pentru următorii patru ani, iar partidele încearcă să-şi creeze cele mai bune condiţii la cele două seturi de alegeri din primăvară şi toamnă, atunci când se vor alege primari de sectoare si la Primăria Capitalei vitori parlamentari şi se va forma viitorul Guvern.

Primăria Capitalei.

Prima şi poate cea mai importantă bătălie politică anunţată în 2020 se va duce – cel puţin după cum arată datele acum – între Gabriela Firea şi Nicuşor Dan, primii doi care şi-au anunţat intenţia fermă de a candida. Gabriela Firea va avea de apărat ultima redută pesedistă importantă, după pierderile consecutive înregistrate de PSD, iar Nicuşor Dan se va afla mai aproape ca niciodată de a-şi atinge scopul, preluarea funcţiei de primar general. Activist civic recunoscut pentru numeroase victorii în justiţie pentru apărarea patrimoniului din Capitală, Nicuşor Dan ar putea obţine pentru prima dată un suport major din partea principalelor partide cu putere din Bucureşti: USR-PLUS şi PNL, iar dacă acest lucru se va realiza, succesul îi este aproape garantat.

De altfel, cine va câştiga alegerile în Bucureşti va arăta cine va fi câştigător în toamnă de la alegerile parlamentare. Cel care va câştiga în Capitală, va fi „driverul” de partid pentru a ridica procentele la al doilea rând de alegeri. De aceea, cel mai probabil, pentru a nu exista o concurenţă între partidele din opoziţie din Bucureşti, Nicuşor Dan va candida precum Sorin Oprescu, independent, cu susţinere politică.

Alegerile parlamentare.

La termen, în toamnă, sau în primăvara, anticipate, partidele au timp prea scurt pentru a reuşi să-şi facă strategii de alte alianţe politice. Principalul scop al PNL este să-şi menţină guvernarea, iar dacă nu, să iasă abil dintr-o situaţie care presupune eşecul în Parlament. Ludovic Orban va trebui să dea cel mai important test al menţinerii la putere a unui guvern minoritar, desigur, avându-l alături de Klaus Iohannis, o forţă care nu este de neglijat. Cu Alianţa USR-PLUS pe urmele sale, PNL are poate cea mai ingrată postură în 2020, iar varianta coabitării pe partea dreaptă maximizează reuşite la locale şi creează concurenţă la parlamentare.

Congresul PSD.

Anunţat pentru luna februarie, după ce Viorica Dăncilă şi-a dat demisia în urma pierderii răsunătoare a alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2019, partidul nu are deocamdată un lider evidenţiat. Trei dintre foştii premieri sunt încă sateliţi ai partidului, Sorin Grindeanu, Victor Ponta şi Mihai Tudose şi nu se ştie în ce măsură vor fi cooptaţi înapoi la PSD. Singura care deţine o funcţie importantă în zona politică şi care ar putea să pună probleme celui care se visează acum lider, Marcel Ciolacu, ar putea fi Gabriela Firea, care deşi a anunţat că nu va candida, este una dintre personalităţile PSD care o poate face „dacă partidul i-o cerere”.

Fuziunea USR-PLUS.

Construcţie politică recentă între partidele conduse de Cioloş şi Barna, evoluţia firească ar fi către o fuziune, însă felul în care se conturează liderii arată că cele două formaţiuni au ambiţii suficient de mari încât să existe încă nepotriviri. La mijlocul lunii noiembrie, liderul PLUS a transmis USR că îşi doreşte fuziunea celor două formaţiuni şi că aceasta trebuie materializată cât mai rapid. Câteva zile mai târziu, Dan Barna i-a răspuns lui Cioloş că o fuziune între cele două formaţiuni este ”puţin probabilă în curând” şi că acest lucru nu se va întâmpla până la alegerile locale şi parlamentare din 2020. Marele test pentru cele două formaţiuni va rămâne însă candidatura politică comună de la Primăria Capitalei.