Actualitate, Featured

Primaria Capitalei asigura o cît mai mare transparentă la toate achizitile facute

In anul 2018, Primaria Municipiului Bucuresti  a demarat o singura procedura de achizitie de felicitari, cu o valoare estimata de 100.000 lei, si nu de 100.000 euro, asa cu se arata pe retelele de socializare, felicitari pe care intentioneaza sa le transmita, in conformitate cu uzantele de protocol institutional sau ca raspuns la mesajele primite cu prilejul sarbatorilor.

In anul 2018, Primaria Municipiului Bucuresti  a demarat o singura procedura de achizitie. Concret, aceasta procedura a fost initiata in data de 19.10.2018, prin publicarea anuntului de publicitate in portalul dedicat, SICAP. Avand in vedere ca unul dintre operatori nu a raspuns in termen conditiilor autoritatii contractante, iar cel ramas nu a transmis raspuns la solicitarea de claraificari, achizitia nu a putut fi finalizata.

Astfel, in data de 5.11.2018 a fost reluata intreaga procedura, cu aceeasi valoare estimata de 100.000 de lei. La achizitia directa reluata, s-au inscris 3 operatori, care au fost invitati sa oferteze in SICAP, urmand ca pretul cel mai mic sa fie declarat castigator, in conditiile in care va respecta conditiile caietului de sarcini. Mentionam ca pana in acest acest moment a raspuns in SICAP 1 singur operator, ceilalti avand termen de raspuns data de 12 noiembrie.  In data de 13 noiembrie, autoritatea contractanta urmeaza sa desemneze castigatorul, in functie de pret si de oferta tehnica transmisa.

Prin urmare, informatiile potrivit carora Primaria Municipiului Bucuresti a demarat o noua procedura in valoare de 296.500 lei sunt false, nedocumentate si menite sa dezinformeze opinia publica. De asemenea, va informam ca valoarea de 296.500 lei reprezinta suma celor trei invitatii de ofertare ale autoritatii contractante catre operatorii economici care au facut solicitare de participare la achizitie, in cadrul achizitiei reluate, si nu reprezinta valoarea estimata a achizitiei care este de 100.000 lei.  O minima documentare in acest sens sau solicitarea unui punct de vedere oficial din partea PMB ar fi reusit sa ofere claritate cu privire la acest aspect. 

Referitor la valoarea efectiv platita pentru aceste produse, subliniem ca aceasta va fi stabilita in functie de numarul efectiv de felicitari expediate si pretul ofertantului declarat castigator, prin urmare suma de 100.000 de lei din solicitarea de participare este una estimata, un plafon maxim admis pe care furnizorii nu il pot depasi.

Mentionam ca estimarea pretului unitar a fost de 10 lei/felicitare, fiind realizata in baza ofertei desemnata castigatoare anul trecut, iar pretul final de contractare urmeaza sa fie stabilit in functie de ofertele primite, care pot fi sub pretul estimat.

In ceea ce priveste procedura utilizata, aceasta este achizitie directa, realizata cu transmiterea unei solicitari de participare – ceea ce inseamna ca orice operator interesat poate participa. Procedura este, ca urmare, diferita de incredintarea directa despre care s-a scris in anumite materiale.

In acest context, subliniem ca, prin publicarea anuntului de publicitate, Primaria Capitalei asigura o cat mai mare transparenta, nediscriminarea operatorilor economici, tratamentul egal, recunoasterea reciproca, proportionalitatea – principii prevazute de legislatia in vigoare (art.2 din Legea 98/2).

Facem precizarea ca folosirea felicitarilor reprezinta aplicarea unei norme protocolare, ca forma de comunicare interinstitutionala, practicata in intreaga administratie publica,  si nu doar la nivelul Primariei Municipiului Bucuresti.

Avand in vedere datele prezentate mai sus, ne rezervam dreptul de a-i actiona in instanta pe cei care nu rectifica informatiile false pe care le-au publicat  sau nu sterg postarile facute pe acest subiect, pe retelele de socializare.