Actualitate, Featured

Primăria Bucureștiului A DESFIINȚAT 4 administrații: Ce se va întâmpla cu sutele de angajați

Primăria Capitalei va desfiinţa administraţiile din subordinea sa care se ocupă de serviciile publice, mai exact Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement (ALPAB), Administraţia Străzilor, Administraţia Fondului Imobiliar şi Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, potrivit unui proiect de hotărâre aprobat joi în Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB). După desfiinţarea administraţiilor, serviciile publice pe care le prestau acestea vor fi desfăşurate de companiile municipale, iar contractele angajaţilor încetează de drept.

Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 24 de voturi „pentru” şi 17 voturi „împotrivă”. Consilierii generali USR şi PNL s-au împotrivit, scrie news.ro.

blank

Municipalitatea argumentează necesitatea desfiinţării acestor adminisitraţii care se ocupă de unele servicii publice, precum Administraţia Străzilor, Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement, Administraţia Cimitirelor şi Administraţia Fondului Imobiliar, pentru „eliminarea paralelismului, stabilirea concretă şi efectivă a responsabilităţilor”, în condiţiile în care în luna august CGMB a adoptat o hotărâre prin care gestiunea unor servicii publice derulate de Administraţia Străzilor a trecut la companiile municipale.

Proiectul de hotărâre a fost introdus suplimentar pe ordinea de zi a şedinţei de joi a CGMB, fiind trimis consilierilor generali miercuri după-amiază, lucru pe care opoziţia îl reclamă. Consilierul general USR, Roxana Wring, a atras atenţia că angajaţii administraţiilor vor rămâne fără locuri de muncă, iar pe lângă asta, este încălcată şi legislaţia muncii, lucru pentru care municipalitatea va plăti.

blank

„Angajaţii au contracte colective de muncă, se încalcă legea 26/2006 care prevede că odată ce transferi activitatea unei entităţi, trebuie să transferi şi bunurile şi angajaţii. (…) Se încalcă legislaţia muncii şi cu siguranţă primăria va risipi foarte mulţi bani pe litigii de muncă. (…) Angajaţii vor fi concediaţi. Se pune presiune pe ei de mai bine de un an să-şi dea demisia. Ei nu vor să-şi dea demisia pentru că au un contract de muncă colectiv şi nu li se acordă un loc de muncă. S-au încercat tot felul de presiuni ca să-şi dea demisia şi nu şi-au dat-o, iar astăzi s-a ajuns printr-o forţare a legii. (…) În proiect se precizează că vor fi angajaţi, însă legea spune că, în cazul desfiinţării angajatorului, trebuie negociat cu angajaţii pentru încetarea contractelor de muncă. Dacă ne trezim cu litigii pe legislaţia muncii, suntem buni de plată”, a spus Roxana Wring.

Prin desfiinţarea acestor administraţii, contractele angajaţilor încetează de drept, aşa cum se arată şi în proiectul de hotărâre.

„Companiile municipale care au calitatea de delegat în cadrul gestiunii serviciului, respectiv pentru prestarea atribuţiilor preluate de la delegator, pentru acoperirea necesarului de personal, vor putea acoperi acest deficit prin punerea la dispoziţia angajatorilor (…) situaţia posturilor vacante”, se arată în proiectul de hotărâre.

blank
Concret, cei care lucrează în prezent în administraţiile enumerate mai sus au posibilitatea de a se angaja la companiile municipale, în funcţie de numărul de posturi libere, nu sunt transferaţi automat de la un angajator la altul.

Vicepreşedintele Federaţiei sindicatelor din Administraţiei Publică Locală şi preşedinte al sindicatului din Administraţia Străzilor, Dan Georgescu, a explicat că, cel puţin în cazul angajaţilor de la Adminsitraţia Străzilor, nu a fost oferit un cadru prin care aceştia să fie mutaţi pur şi simplu la companiile municipale, doar unii angajaţi şi-au dat demisia din proprie iniţiativă şi s-au angajat la aceste companii.

blank
blank