Featured, Ultima Ora

Primari contra primari: Asociaţia Comunelor, alături de Guvern

Asociaţia Comunelor din România se poziţionează de partea Guvernului în disputa cu privire la bugetul pe 2019, în care Asociaţia Municipiilor denunţă o diminuare a sumelor destinate marilor oraşe.

“Apreciem propunerea rezultată în urma consultărilor cu structurile asociative ale autorităților administrației publice locale din 29 ianuarie 2019, ca prin Legea bugetului de stat pe anul 2019, pentru secțiunea de funcționare a bugetelor locale, să se asigure 1.200 lei/locuitor la nivelul comunelor, orașelor și municipiilor. Prin cele de mai sus ne raliem poziției susținute de către Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România. Cu încrederea că rațiunea este cea care să determine acțiunea”, se arată într-o scrisoare trimisă de Asociaţia Comunelor premierului Dăncilă şi ministrului Teodorovici, semnată de primarul Emil Drăghici, preşedintele asociaţiei.

Președintele PSD Liviu Dragnea a afirmat, miercuri pe Facebook, că în acest an autoritățile locale vor avea cel mai mare buget din istoria României, aproximativ 77 miliarde lei, și că primăriile vor avea „pâinea și cuțitul”, ceea ce îi obligă să fie mai responsabili față de cetățeni.

Reacția liderului PSD vine în contextul în care, la ora transmiterii știrii, primarii municipiilor din țară, reuniți în Asociația Municipiilor din România (AMR), condusă de Robert Negoiță, edilul Sectorului 3, discută cu premierul Viorica Dăncilă la Palatul Victoria, înaintea ședinței de Guvern. Din această cauză reuniunea Executivului programată la ora 14.00 ar putea începe mai târziu.

Edilii au cerut ministrului Finanțelor Eugen Teodorovici alocarea unui procent de 30% din bugetul național către administrația locală, în condițiile în care în prezent susțin că primesc mai puțin de 20%.