Featured, Ultima Ora

Prima ședință de Guvern în stare de urgență: vor fi adoptate cel puțin 8 OUG-uri. Orban: „Vom injecta BANI în economie”

Guvernul Orban s-a reunit, miercuri la ora 17.00, pentru prima dată de la instituirea stării de urgenţă în România principalele declarații de la Guvern.

Este prima şedinţă a Cabinetului Orban după învestitura de la sfârşitul săptămânii trecute. Conform Biroului de presă al Executivului, şedinţa de guvern are loc în regim de videoconferinţă. Premierul Ludovic Orban a spus că azi Guvernul adoptă un prim set de măsuri pentru susținerea mediului economic, puternic lov de criza generată de coronavirus,

Principalele declarații aleguvernul Ludovic Orban:

– Este important ca guvernul să își desfășoare activitatea normal și ca toate atribuțiile ministerelor și celorlalte organisme ale administrației centrale și locale să se desfășoare normal

-Trebuie să vă informez pentru început privitor la emiterea primei Ordonanțe semnate de ministrul Marcel Vela și de subsemnatul Am luat măsuri care pot fi considerate severe

– Am suspendată zborurile spre Spania și dinspre Spania Extinderea epidemiei din Spania a generat această măsură pe care o considerăm necesară Am luat măsuri servere, cum ar fi închiderea restaurantelor, cafenelelor, hotelurilor

-Am suspendat competițiile sportive și evenimentele culturale, am redus ocaziile în care oamenii sunt apropiați

– În urma unei discuții personale cu premierul Ungariei am fost informat oficial că se va reglementa situația cu tranzitul în Ungaria. În ce privește transportul de marfă nu vor mai exista restricții. În ce privește transportul de persoane, se va permite transportul în convoi între orele 21.00 și 5.00 dimineața, ora Ungariei, pentru cetățenii care vin dinspre Europa de Vest

– În ceea ce privește impactul economic, urmărim cu mare atenție ce se întâmplă. Sunt efecte negative în economie din ce în ce mai clare, pe care trebuie să le luăm serios în considerare. Sunt domenii de activitate care au fost aproape paralizate: transportul rutier de persoane, în special transportul internațional de persoane, toată industria HORECA – hoteluri, restaurante, cafenele sunt într-o situație critică.

– Inclusiv în domenii economice în care ne alteptam mai puțin există decizii care au fost luate care generează un impact economic negativ.

– Azi luăm un prim set de măsuri, dar vom urmări în continuare ceea ce se întâmplă, nu numai în plan intern, ci și extern

– Vom căuta soluții pentru a reduce impactul negativ. Măsurile la care ne-am gândit sunt, pe de o parte, de susținere financiară de la buget efortul de plată a șomajului tehnic.

– Am ales formula pentru că foarte multe companii afectate funcționau foarte bine, cu profitabilitate, plata la timp a taxelor, iar ele sunt afectate de o conjunctură de moment. Odată ce trece vârful epidemiei, aceste companii vor avea capacitatea de a reveni la normal și vor avea nevoie de angajații formați în timp.

-A nu-i susține pe această perioadă limitată înseamnă a condamna aceste companii să piardă angajații

– Va trebui să injectăm bani în economie

Guvernul Orban are pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri un proiect de hotărâre care suplimentează bugetul Ministerului Sănătăţii. Proiectul include şi măsuri pentru cei aflaţi în carantină, care vor primi 230 de lei pentru cazare şi 70 de lei pentru mâncare.

Prim-ministrul Ludovic Orban se află în continuare în autoizolare, în urma confirmării coronavirusului la senatorul liberal Vergil Chiţac, care a participat la şedinţa BPN al PNL de săptămâna trecută.

Orban anunţa, în conferinţa de presă susţinută duminică, faptul că rezultatul testului pentru coronavirus pe care l-a făcut a ieşit negativ.

MĂSURI PROMISE DE GUVERN

Premierul Ludovic Orban a anunțat că, în ședința de miercuri, Guvernul va analiza și va adopta un set de măsuri pentru sprijinirea salariaților, în contextul economic actual.

„Vom da un puternic semnal angajaților și economiei: Guvernul va interveni pentru menținerea locurilor de muncă și continuarea activității în cât mai multe sectoare economice. Pe lângă deciziile pe care le vom lua în ședința de mâine, vom continua să luăm măsuri asupra cărora ne vom consulta cu reprezentanții sindicatelor și patronatelor”, a subliniat șeful Executivului.

De altfel, mnistrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat marţi seara că este pregătit un pachet de măsuri pentru susţinerea economiei României în această perioadă, iar impactul lui va fi de aproape 2% din PIB.

„Avem mai multe instrumente pe care le vom aproba mâine în şedinţa de guvern”, a spus Cîţu.

BANI pentru carantină
Executivul are pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri, care va începe la ora 17.00, un proiect de hotărâre care suplimentează bugetul Ministerului Sănătăţii. Proiectul include şi măsuri pentru cei aflaţi în carantină, care vor primi 230 de lei pentru cazare şi 70 de lei pentru mâncare.

Suplimentarea bugetului Ministerului va fi făcută din Fondul de rezervă bugetară.

De asemenea, proiectul stabilete şi cheltuielile aferente pentru fiecare persoană carantinată:

„a) alocaţia de cazare in valoare de 230 lei/zi , care include pe lângă costurile legate de asigurarea spatiului de locuit, costurile cu servicii de curătenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, lenjerie, prosoape, protecţia bagajelor persoanelor şi a altor efecte personale ale acestora

– în situaţia în care persoana este cazată într-un centru de carantină pus la dispoziţie în mod gratuit, alocatia de cazare este in valoare de 50 de lei/zi, care include cheltuielile pentru serviciile de curăţenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, lenjerie,prosoape, protecţia bagajelor şi a altor efecte personale ale acestora.

b )indemnizaţia de cazare, în cuantum de 70 lei/zi care include următoarele cheltuieli:

– cheltuieli cu hrană –3 mese/zi,servite în cameră, cu utilizarea tacâmurilor şi a veselei de unică folosinţă.

– cheltuieli cu apa –între 2-4 l/zi/persoană, cu utilizarea paharelor de unica folosinţă

– cheltuieli cu îmbrăcăminte corespunzătoare –câte 2 pijmale şi 2 perechi depapuci de unică folosinţă pentru toată perioada de carantinare”, arată proiectul de hotărâre.

În cazul în care persoana aflată în carantină necesită servicii de traducere, cheltuielile aferente acestora vor fi decontate, pe bază de documente justificative.

blank