Prima contradicție
Politic

Prima contradicție în Guvernul Ciucă este legată de obligativitatea certificatului de vaccinare

Prima contradicție în Guvernul PSD-PNL. Ministrul desemnat pentru Sănătate, Alexandru Rafila (PSD), a avut miercuri o poziție diferită față de cea a viitorului său premier, Nicolae Ciucă (PNL).

Contradicția este legată de introducerea obligativității certificatului ”verde” de vaccinare la locul de muncă.

Prima contradicție în Guvernul Ciucă. Astfel, în timp ce Rafila consideră că acest certificat ar trebui introdus în România ”la momentul oportun”, Ciucă vrea să fie o ”prioritate”.

Alexandru Rafila, care a primit aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, a declarat miercuri, potrivit Agerpres, că certificatul verde este un instrument care salvează vieţi, dar că trebuie introdus la momentul oportun.

“Vă dau doar un exemplu teoretic, lucrul ăsta nu l-am stabilit, am discutat în principiu cu specialişti de sănătate publică: introducerea, de exemplu, ar putea să fie după trei săptămâni de creştere consecutivă cu un indice de multiplicare mai mare de 1,5. Retragerea ar fi o scădere similară, dar şi sub o incidenţă, să spunem, de 1 sau de 0,5, adică trebuie să găsim o incidenţă foarte scăzută, încât lucrul ăsta să nu pună în pericol sănătatea populaţiei. Trebuie, în paralel, să nu renunţăm la încurajarea vaccinării, pentru că până la urmă trebuie să facem doar acest lucru, să încercăm să explicăm oamenilor că acest certificat verde este pentru protejarea sănătăţii, nu este un instrument opresiv. Certificatul verde este un instrument care salvează vieţi, dar el trebuie introdus la momentul oportun”.

Rafila susține că parlamentarii nu încearcă să amâne dezbaterea proiectului cu privire la introducerea certificatului verde.

“Noi, prin lege, putem să stabilim un cadru şi intrarea în funcţiune a certificatului se poate face în orice moment este nevoie de acest lucru. Nu discutăm de o amânare, cum se spunea, că o amânăm în ianuarie. Noi putem să discutăm despre un act normativ nou, cred că ar trebui să fie un act normativ nou, şi atunci putem să mergem cu un mecanism predictibil, lumea ştie despre ce este vorba, este anunţată din timp dacă există creşteri prelungite ale transmiterii”, a explicat medicul.

Se pare că opinia lui Rafila nu este împărtășită și de premierul desemnat Nicolae Ciucă. Acesta a declarat, marţi, că certificatul de vaccinare reprezintă o prioritate şi a făcut apel la toţi parlamentarii să adopte legea în domeniu.

“Certificatul verde reprezintă o prioritate. Suntem o ţară care a avut o experienţă tragică a valului patru. Observăm că în celelalte ţări din Europa se manifestă al cincilea val. (…) Ca atare, fac apel la toţi parlamentarii să înţeleagă şi să finalizeze procesul de adoptare a legii pentru certificatul verde”, a afirmat Ciucă, după ce a depus la Parlament lista cu miniştrii propuşi şi programul de guvernare.

Proiectul privind certificatul verde se află în dezbaterea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor.

Plenul Camerei este for decizional pentru acest proiect.

blank