Breaking News, Stiri

Prima condamnare cu închisoarea pentru trădare, în România ultimilor 24 de ani!

Codruţ Sereş şi Zsolt Nagy, doi foşti miniştrii, condamnaţi în dosarul privatizărilor strategice

seres-naghy
Codrut Seres si Zsolt Naghy, condamnati cu inchisoarea pentru tradare si spionaj

Fostul ministru al Economiei, Codruţ Sereş, a fost condamnat, marţi, de Instanţa Supremă, la 6 ani de închisoare cu executare pentru trădare şi la încă 5 ani pentru aderare la grup infracţional. La rândul său, fostul ministru al Comunicaţiilor Zsolt Nagy a primit 5 ani de închisoare pentru aderare la grup infracţional. Ambele sentinte sunt cu executare dar nu sunt definitive, inculpatilor ramanandu-le o singura cale de atac, la completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Foştii miniştri sunt acuzaţi că ar fi divulgat informaţii secrete unor „băieţi deştepţi” interesaţi de privatizarea unor firme din energie şi comunicaţii. Printre cei care au obţinut datele se numără şi consultantul bulgar Stamen Stanchev. Ei au mai primit şi alte condamnări pentru spionaj.

Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy au fost trimişi în judecată pentru aderarea la un grup infracţional organizat cu caracter transnaţional.

Grupul ar fi fost concentrat pe obţinerea de date şi informaţii secrete referitoare la privatizarea unor societăţi strategice româneşti din domeniile energetic şi de comunicaţii.

Fostul ministru PC al Economiei si Comertului, Codrut Seres, si fostul ministru UDMR al Telecomunicatiilor, Zsolt Nagy, au fost acuzati de procurori ca ar fi utilizat pozitiile pe care le ocupau in Guvern pentru a favoriza anumiti concurenti intr-o serie de dosare de privatizare de mare importanta. Anchetatorii sustin ca faptele celor doi demnitari trebuie catalogate drept tradare.

Astfel, potrivit procurorilor, Seres, Nagy si fostul secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor Kerekes Gabor, au constituit sau au aderat la un grup infractional cu caracter transnational, din care au facut parte si deja celebrii Vadim Benyatov, Stamen Stanchev, Dorinel Mihai Mucea si Mihai Radu Donciu (judecati pentru spionaj intr-un alt dosar), dar si alti trei inculpati (un turc, un ceh si un romano-englez). Fiecare a fost condamnat astăzi în aceste dosare.

Activitatea infractionala ar fi avut loc in perioada 30 mai 2005 – 21 noiembrie 2006 si ar fi constat, printre altele, intr-o serie de actiuni ilegale care ar fi menit sa distorsioneze procesul de privatizare a Electrica Muntenia Sud, de vanzare a unui pachet de 8% din actiunile Petrom, de privatizare/restructurare a Romaero Bucuresti si Avioane Craiova, de consultanta in vederea privatizarii SN RADIOCOMUNICATII SA, de consultanta in vederea restructurarii si privatizarii CN Posta Romana SA, dar si de selectare prin licitatie a consultantului international pentru listarea la bursa a pachetului de 46% din actiunile detinute de statul roman la Romtelecom.

Mai exact, demnitarii ar fi furnizat informatii confidentiale despre o serie de licitatii organizate de minister pentru consultanta sau privatizarea unor societati si ar fi incercat, in unele situatii, sa influenteze rezultatul unor licitatii. Se pare ca sesizarea pentru demararea anchetei a venit din partea unor ofiteri SRI care supravegheau domeniul economic.

In 26 august 2008, Senatul a aprobat urmarirea penala in cazul lui Codrut Seres. In cadrul aceleiasi hotarari, alesii au decis ca cele 70 de volume originale ale dosarului DNA sa fie secretizate si arhivate la Senat. Asta ar fi putut duce la imposibilitatea derularii in continuare a procedurilor. Din fericire, senatorii au fost de acord sa returneze dosarul si, pe 30 martie 2009, cei doi fosti ministri au fost trimisi in judecata.

Alte persoane inculpate in dosar:

– Kerekes Gabor, fost secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor, pentru complicitate la spionaj;

– Mircea Calin Flore, senior director CSFB Europe Ltd. Londra, cetatean romano-englez, pentru complicitate la spionaj;

– Susak Michal, cetatean ceh, pentru complicitate la spionaj;

– Mustafa Oral, cetatean turc, pentru pentru complicitate la spionaj.

Pozitia acuzatilor: „Sunt nevinovat”, a afirmat Codrut Seres, iar Zsolt Nagy vorbeste despre „o razbunare politica”.

blank