FMI
Economic

Previziune sumbră de la BNR după anunțul FMI: România, în recesiune. Nu vom ieși din criză nici în 2023

Războiul de la graniță lovește în economia României. România intră în recesiune. Anunțul care pune pe jar companiile și îi face pe români să se gândească de două ori la ziua de mâine a fost făcut de Fondul Monetar Internaţional. Specialiștii Băncii Naționale și FMI avertizează că nu vom ieși din criză nici anul viitor.

Creșterea va fi la jumătate față de cât se estima anterior, acesta este concluzia FMI despre cât ne costă criza și cum ne afectează pe toți.

FMI și-a revizuit semnificativ estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 4,8% cât anunța în toamnă, până la 2,2%.

„Noi suntem în criza din martie 2020. O criză este o turbulență mare, un seism care vine peste economie. Crizele sunt rare si dureaza cam 4-5 ani, o criză. Așa că îi dau dreptate șefei FMI, care, plecând de la faptul că această criză a început în 2020, ea spune că nu vom ieși din criză nici în 2023.

Singura măsură pe care o poate lua Banca Națională și orice bancă centrală din lumea asta la ora actuală este dozajul, adică trebuie să nimerească dozajul exact cu politica monetară, în așa fel încât să loveasca inflația fără să lovească în același timp și creșterea economică”, a declarat, în exclusivitate, la Realitatea PLUS, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

blank